Υπόλογος και για το κακούργημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες είναι από χθες ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος σύντομα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στον ανακριτή για την «τρύπα» που εντόπισαν οι ελεγκτικές και δικαστικές Αρχές.

Η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου προχώρησε στην άσκηση της ποινικής δίωξης εναντίον του πρώην υπουργού για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, που αφορά τα έτη 2009 και 2010. Το αποτέλεσμα για τον Γιάννο Παπαντωνίου ήταν να βρεθεί κατηγορούμενος για κακούργημα σε ό,τι αφορά την πράξη του 2010, καθώς τότε ο νόμος άλλαξε, ενώ για το 2009 η δίωξη ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Η ΣΥΖΥΓΟΣ. Ως άμεσος συνεργός στο αδίκημα και στις δύο μορφές του –πλημμέλημα και κακούργημα –φέρεται η σύζυγός του πρώην υπουργού, Σταυρούλα Κουράκου. Το ζεύγος Παπαντωνίου – Κουράκου, όπως είναι γνωστό, και στο παρελθόν έχει δώσει εξηγήσεις για το ίδιο αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος σχετικά με την κατάθεση ύψους 1,33 εκατομμυρίων ευρώ που εντοπίστηκε σε τράπεζα του εξωτερικού, και συμπεριλαμβάνεται στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημά του που κατέθεσε ο δικηγόρος του, ο πρώην υπουργός επανέλαβε τις θέσεις που είχε διατυπώσει και την πρώτη φορά που ελέγχθηκε από τη Δικαιοσύνη, δηλαδή ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη του επίμαχου ποσού και πως αυτό είχε τοποθετηθεί προ δεκαετίας εν αγνοία του από τη σύζυγό του, καθώς αφορούσε χρήματα για τα παιδιά της από τον πρώτο της γάμο. Τα χρήματα αυτά περιήλθαν και πάλι στα παιδιά όταν επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα το έτος 2010.