«Εξαιτίας της κρίσης του ευρώ δοκιμάστηκε η κοινωνική συνοχή» στην Ιταλία, ενώ «οι προβλέψεις για το 2014 δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος αναταράξεων και κοινωνικών εντάσεων» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο, μιλώντας στην διάρκεια της παραδοσιακής ανταλλαγής ευχών με ανώτερους ιθύνοντες των θεσμών της χώρας.

Για τον Πρόεδρο Ναπολιτάνο «η αυστηρή επίκληση του σεβασμού στο νόμο πρέπει να συνοδεύεται από την μέγιστη απόδοση προσοχής σε όλες τις αιτίες και τις περιπτώσεις έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας».

Κατά την άποψη πολλών σχολιαστών, ο Ναπολιτάνο αναφερόταν στο λεγόμενο «Κίνημα με τα δίκρανα», το οποίο στρέφεται εναντίον των πολιτικών λιτότητας και υποστηρίζουν οδηγοί φορτηγών, αγρότες, άνεργοι, βιοτέχνες κ.ά., και έχει κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις του τις τελευταίες ημέρες.
 
Ο ιταλός Πρόεδρος είπε ότι «πρέπει να επιδειχθεί προσοχή σε όσους δεν παίρνουν απαντήσεις παρά την δυσαρέσκεια που εκφράζουν. Κατηγορίες, ομάδες, πρόσωπα», που μπορεί «να επιτρέψουν να τους εμπλέξουν σε διαμαρτυρίες - ακόμη και βίαιες - σε μια στείρα και ακραία κίνηση γενικευμένης αντιπαράθεσης με την πολιτική και τους θεσμούς του κράτους».

Ο Ναπολιτάνο απηύθυνε παράλληλα έκκληση προς το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να συμβάλει στην αναθεώρηση του Συντάγματος, παρά το ότι αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από