Η εθνική ποδοσφαίρου των ανδρών, η οποία προκρίθηκε στην τελική φάση του Μουντιάλ 2014 της Βραζιλίας, αναδείχθηκε κορυφαία ομάδα για το 2013 στη σχετική ψηφοφορία του ΠΣΑΤ τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε ειδική εκδήλωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος οδήγησε την εθνική ομάδα για τρίτη φορά στην ιστορία της στα τελικά παγκοσμίου κυπέλλου, της Βραζιλίας, αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής.

Για τρίτη διαδοχική χρονιά ο Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στα 10χλμ. ανοικτής θάλασσας στη διοργάνωση της Σαγκάης, αναδείχθηκε κορυφαίος αθλητής, ενώ πρόσφατα ψηφίστηκε δεύτερος καλύτερος αθλητής στην Ευρώπη στον υγρό στίβο.

Η Κατερίνα Νικολαΐδου αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια για το 2013. Η ελληνίδα κωπηλάτρια κατάκτησε το χρυσό μετάλλιο στο σκιφ ελαφρών βαρών, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας νέων, στο Λιντς της Αυστρίας, ενώ ήταν δεύτερη (ασημένιο μετάλλιο) στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που έγινε στη Νότια Κορέα.

Μιλώντας στα ελληνικά ο Φερνάντο Σάντος δήλωσε:«Αυτό το βραβείο είναι πολύ σημαντικό. Είμαι πολύ χαρούμενους. Σας ευχαριστώ όλους. Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά».

Ο διεθνής αμυντικός Δημήτρης Σιόβας, παραλαμβάνοντας το βραβείο εκ μέρους των παικτών της Εθνικής Ελλάδας είπε: «Εκ μέρους των ποδοσφαιριστών, ευχαριστούμε για το βραβειο. Θα κάνουμε τα πάντα να κάνουμε υπερήφανους τους Ελληνες στο Μουντιάλ».

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής επισήμανε: «Η Εθνική έβαλε ένα στόχο και τον πέτυχε. Η παρουσία μας στα γήπεδα της Βραζιλίας είναι μια τεράστια επιτυχία. Εύχομαι του χρόνου τέτοια μέρα να βραβευθεί ξανά».

Ο Σπύρος Γιαννιώτης ανέφερε: «Εχω αλεργία στα μικρόφωνα και έχω απίστευτο τρακ. Είναι τιμή, μου δίνετε δύναμη μέσα από αυτό το βραβείο. Ολοι στον αθλητισμό, αυτή είναι η συμβουλή μου».

Και Κατερίνα Νικολαΐδου είπε: «Για να κάνεις πρωταθλητισμό χρειάζεται δύναμη. Σας ευχαριστώ για το βραβείο».

Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς η βράβευση του τερματοφύλακα του ΑΠΟΕΛ, Διονύση Χιώτη ο οποίος τιμήθηκε με το έπαθλο «Αθλητικής Προσφοράς και Ηθους» ΟΠΑΠ Α.Ε. για την πρωτοβουλία του να βοηθήσει ένα μικρό κορίτσι, τη Μαρία, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, συγκεντρώνοντας χρήματα από το υστέρημα των Κυπρίων πολιτών.

Ο Χιώτης δεν μπόρεσε να βρεθεί στην εκδήλωση όμως έστειλε το δικό του μήνυμα μέσω βίντεο: «Ευχαριστώ τον ΠΣΑΤ. Αυτό το βραβείο ανήκει σε όλο τον κυπριακό λαό. Αυτά τα γεγονότα που έγιναν στην Κύπρο κουρεύτηκαν τα χρήματα. Θέλω να ζητήσω την βοήθεια των πολιτικών να επιστραφούν τα χρήματα στους λογαριασμούς».

Τιμητική διάκριση έλαβαν πλήθος αθλητών, αθλητριών και ομάδων, όπως και ο προπονητής του πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, ο οποίος αφού παρέλαβε το βραβείο από τον βετεράνο του μπάσκετ και πρώην δήμαρχο Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα, δήλωσε: «Ευχαριστώ για τη βράβευση. Νιώθουμε χαρούμενοι που αναγνωρίζεται η επιτυχία μας και κάνουμε υπερήφανους τους Ελληνες. Ηταν μια συνολική προσπάθεια. Κάποια στιγμή φέτος θα χάσουμε, αλλά το θέμα είναι η προσπάθεια».