Το ενδεχόμενο να προσφερθεί αμνηστία στον πρώην τεχνικό της σύμβουλο που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την υπηρεσία με τις αποκαλύψεις του φέρεται να συζητείται στην NSA υπό την προϋπόθεση να σταματήσει ο Έντουαρντ Σνόουντεν τις διαρροές εγγράφων, όπως δηλώνει ανώτατος αξιωματούχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Μία πιθανή χορήγηση αμνηστίας έναντι διακοπής των αποκαλύψεων θα μπορούσε να βρει σύμφωνο τον Ρίτσαρντ Λέτζετ, στον οποίο έχει ανατεθεί το έργο της στάθμισης της ζημιάς που έχουν προκαλέσει στην NSA οι διαρροές που έρχονται αδιάκοπα στο φως από το «βαθύ λαρύγγι».

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS για το ενδεχόμενο μία συμφωνίας περί χορήγησης αμνηστίας στον Έντουαρντ Σνόουντεν, ο Ρίτσαρντ Λέτζετ δήλωσε: «Κατά την προσωπική μου άποψη αξίζει να κάνουμε μία συζήτηση επ’ αυτού».

Ο ίδιος επισήμανε ότι θα απαιτηθούν εγγυήσεις ότι θα είναι ασφαλή τα έγγραφα που παραμένουν στη διάθεση του Σνόουντεν, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα βασιστεί σε μία απλή διαβεβαίωση εκ μέρους του πρώην τεχνικού συμβούλου.

Εντούτοις, ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Κιθ Αλεξάντερ, απορρίπτει την ιδέα.

«Αυτό ισοδυναμεί με έναν απαγωγέα που κρατά 50 ομήρους, πυροβολεί τους δέκα, και μετά λέει ‘εάν μου προσφέρετε πλήρη αμνηστία, θα αφήσω ελεύθερους τους άλλου 40’. Τότε τι κάνεις;».

Σε προγενέστερη συνέντευξή του ο Ρίτσαρντ Λέτζετ είχε δηλώσει εξαιρετικά ανήσυχος για διαβαθμισμένα έγγραφα που δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, και τα οποία βρίσκονται μεταξύ των συνολικά 1,7 εκατ. αρχείων που πιστεύεται ότι έχει στην κατοχή του Σνόουντεν.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι αποκαλύψεις που έχει γίνει μέχρι στιγμής είναι «κατακλυσμιαίες» για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από πλευράς του επισημαίνει ότι η θέση του δεν έχει τροποποιηθεί στο ελάχιστο και ο Έντουαρντ Σνόουντεν πρέπει να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, αναφέρει σχετικά το BBC.

Το Σαββατοκύριακο η NSA επέτρεψε σε τηλεοπτικό συνεργείο του CBS να εισέλθει στην έδρα της για πρώτη φορά στα χρονικά, σε μία προσπάθεια να παρουσιαστεί πιο διαφανής ως προς το τι κάνει και ποια δεδομένα συγκεντρώνει.