Δικαστήριο στο Βιετνάμ επέβαλε την θανατική ποινή σε δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη κρατικού ομίλου θαλάσσιων μεταφορών που κρίθηκαν ένοχα για διαφθορά, με την απόφαση αυτή να αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες της χώρας να πατάξει το φαινόμενο.

Ο Ντουόνγκ Τσι Ντουνγκ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Vietnam Shipping Lines (ή Vinalines) από τα τέλη του 2005 έως τον Φεβρουάριο του 2012 και ο Μάι Βαν Φουκ, πρώην γενικός διευθυντής της, κατηγορήθηκαν για «υπεξαίρεση» και καταστροφικούς χειρισμούς «εκ προθέσεως» οι οποίοι οδήγησαν την εταιρεία στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και προκάλεσαν συνολική ζημία 12,5 εκατ. ευρώ στο κράτος.

«Δεν πήρα χρήματα. Με κατηγορούν άδικα» για την υπεξαίρεση των χρημάτων, δήλωσε ο Ντουόνγκ υπερασπιζόμενος τον εαυτό του. Ωστόσο, ομολόγησε ότι έχει ευθύνη για τις οικονομικές δυσκολίες της Vinalines.

Το Λαϊκό Δικαστήριο του Ανόι καταδίκασε σε θάνατο τους δύο άνδρες, ηλικίας και οι δύο 56 ετών, για υπεξαίρεση χρηματικού ποσού ύψους 344.000 ευρώ έπειτα από μια τριήμερη δίκη.

Άλλοι οκτώ κατηγορούμενοι, οι περισσότεροι κατώτεροι υπάλληλοι, καταδικάσθηκαν σε ποινές από φυλάκιση 4 ετών έως και κάθειρξη 30 ετών.

Η υπόθεση για την οποία καταδικάσθηκαν οι Ντουνγκ και Φουκ αφορά την αγορά μιας γιαπωνέζικης πλωτής προκυμαίας εν έτει 2008, η οποία όμως αποδείχθηκε σχεδόν άχρηστη και έπρεπε να επισκευασθεί με μεγάλο κόστος, όπως είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Νγκο Τι Ανχ.

Οι δύο άνδρες και οι συνεργοί τους στη Vinalines δωροδοκήθηκαν συνολικά με το ποσό των 1,21 εκατομμυρίων ευρώ.

Το Βιετνάμ θεωρείται ως μία από τις πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου και τέτοια φαινόμενο προκαλούν τη λαϊκή οργή.

Τον περασμένο μήνα, ένας πρώην τραπεζικός και ένας συνεργάτης του καταδικάστηκαν σε θάνατο κατηγορούμενοι για την υπεξαίρεση 18,18 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από