Για διπλή μάχη στη Βουλή και στις Βρυξέλλες, στο τέλος της εβδομάδας, ετοιμάζεται η κυβέρνηση, μέσα στο πιεστικό κλίμα που δημιουργεί η παρατεταμένη διαπραγμάτευση με την τρόικα: στο εσωτερικό, το «κρας τεστ» για τον φόρο ακινήτων που ψηφίζεται την προσεχή Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής κρατά σε πλήρη επαγρύπνηση τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει την ίδια ώρα, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, να υπάρξει ένα καθαρό σήμα από τους εταίρους για την τήρηση όσων έχουν συμφωνηθεί από τη στιγμή που η χώρα μας θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα. Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η κυβέρνηση θα ξεπεράσει χωρίς τραύματα τον τελευταίο κάβο για το 2013 και θα καταφέρει να διευρύνει τον ζωτικό χώρο της στις αρχές του νέου έτους, με την ανάληψη της προεδρίας στην ΕΕ και τις αναπτυξιακές προοπτικές που καταγράφονται.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Πρωθυπουργός φρόντισε χθες να βάλει στο ψυγείο τα σενάρια των πρόωρων εκλογών και το ενδεχόμενο να στηθούν τριπλές κάλπες τον προσεχή Μάιο (εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές), καταγγέλλοντας παράλληλα σχέδια «πολιτικής ανωμαλίας» πίσω από τα σενάρια για σχηματισμό άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι η κυβέρνηση κινείται με ορίζοντα την εξάντληση της τετραετίας και το μήνυμα αυτό μεταφέρει και στο εσωτερικό της ΝΔ, όπου το τελευταίο διάστημα είχε φουντώσει η συζήτηση για τις τριπλές κάλπες. «Οι εκλογές είναι προϋπόθεση ομαλότητας όταν γίνονται με την εξάντληση της τετραετίας. Οταν γίνονται έκτακτα είναι σύμπτωμα κρίσης. Κι όταν γίνονται συνεχώς «έκτακτα» είναι παράγοντας κρίσης», ανέφερε χθες (σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής») και πρόσθεσε: «Τώρα αρχίζει η ανοδική πορεία της χώρας και πρέπει να την ολοκληρώσουμε ομαλά. Απ’ αυτό θα κριθεί όχι μόνο η επόμενη ημέρα, αλλά οι επόμενες δεκαετίες. Θαρρείτε πως δεν βλέπω ότι από στενά κομματική σκοπιά μπορεί να με συνέφεραν οι τριπλές εκλογές; Αλλά τη χώρα τη συμφέρει να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η έξοδος από την κρίση».

Με σκληρή γλώσσα, εξάλλου, απαντά και σε όσους επενδύουν σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, με αλλαγή Πρωθυπουργού, από την παρούσα Βουλή, προειδοποιώντας ότι αυτά τα σενάρια «μπορούν να προκύψουν μόνο ως αποτέλεσμα πολιτικής ανωμαλίας και θα οδηγήσουν σίγουρα σε πολιτικό χάος». «Εγώ πολιτεύομαι στο φως… Με όποιους κινούνται ενδεχομένως στα σκοτάδια δεν ασχολούμαι», τόνισε.

Τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, θα προβάλει ο Πρωθυπουργός και από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα παρευρεθεί αύριο στην υπογραφή της συμφωνίας για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος που θα τροφοδοτήσει τον ΤΑΡ.

Ο ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Για τον φόρο ακινήτων, την αισιοδοξία του πρωθυπουργικού επιτελείου ενίσχυσε και το μέτωπο που συγκρότησαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού. Παρά το πολεμικό κλίμα που προκάλεσε η αντιπολίτευση και τις έντονες επικρίσεις από εκπροσώπους φορέων, το επίμαχο νομοσχέδιο, με τη στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από την επιτροπή για να προωθηθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Με στόχο να καμφθούν και οι τελευταίες αντιδράσεις, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης απέσυρε χθες τη διάταξη που παρείχε τη δυνατότητα στους εφοριακούς να διενεργούν ελέγχους στα σπίτια ελεύθερων επαγγελματιών (τα οποία έχουν δηλωθεί ως έδρα της επιχείρησής τους). Κατόπιν αυτού, διατηρείται το ισχύον καθεστώς που ότι τέτοιου είδους έλεγχοι μπορεί να γίνονται μόνο κατόπιν εισαγγελικής εντολής.