Για μια πενταετή θητεία μέχρι το φθινόπωρο του 2018, ορκίζεται το μεσημέρι της Δευτέρας ενώπιον του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, η νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα στους νικητές Σοσιαλδημοκράτες (SPOE) και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (OEVP).

Είχαν προηγηθεί, ακριβώς δυόμισι μήνες πριν, οι βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου που δεν έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα και χρειάστηκαν διαπραγματεύσεις εννέα εβδομάδων για να επιτευχθεί συμφωνία που ολοκληρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη με μια προγραμματική συμφωνία.

Πρόκειται για τη δεύτερη «κυβέρνηση Φάιμαν», υπό τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, αρχηγό των αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, που ηγείτο και του προηγούμενου συνασπισμού του κόμματός του με το Λαϊκό Κόμμα, ο οποίος βρισκόταν στην κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τόσο ο Φάιμαν όσο και ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, αντικαγκελάριος Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ο οποίος στη νέα κυβέρνηση (αντικαθιστώντας τη γνωστή για την αυστηρή στάση της και τις επιφυλάξεις της απέναντι στην Ελλάδα Μαρία Φέκτερ) θα ηγείται του υπουργείου Οικονομικών, αντί του υπουργείου Εξωτερικών μέχρι τώρα, σε κοινή συνέντευξή τους στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, το απόγευμα της Κυριακής, υπεραμύνθηκαν της προγραμματικής συμφωνίας τους που πρόκειται να παρουσιάσουν στην αυστριακή Βουλή την Τρίτη, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης.

Η συμφωνία, που σε 124 σελίδες καταγράφει λεπτομερώς το πρόγραμμα δράσης της νέας κυβέρνησης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, έχει γίνει το τελευταίο εικοσιτετράωρο αντικείμενο κριτικής όχι μόνο από την αυστριακή αντιπολίτευση αλλά και από το εσωτερικό των δύο κομμάτων όπως και από τον αυστριακό Τύπο.

Κριτική ασκείται από στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών για τις παραχωρήσεις που έγιναν στο Λαϊκό Κόμμα, κατά κύριο λόγο στην παραίτηση από το πάγιο αίτημά τους για επιβολή φόρου μεγάλης περιουσίας, ενώ από κύκλους του Λαϊκού Κόμματος επικρίνεται, σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, η έλλειψη χρονοδιαγράμματος για αυτές όπως και της μη αναφοράς των συγκεκριμένων δημόσιων επιχειρήσεων που θα πωληθούν.

Επιφυλακτικά μέχρι αρνητικά είναι τα σχόλια του αυστριακού Τύπου που επικρίνει την απουσία από το κυβερνητικό πρόγραμμα τολμηρών μεταρρυθμίσεων, κάνοντας λόγο για μια κυβέρνηση του «ελάχιστου κοινού παρονομαστή», με γενικότητες και όχι συγκεκριμένους στόχους, με ανοιχτά θέματα από την προηγούμενη θητεία της.

Αυτά τα ανοικτά θέματα ενδέχεται να προκαλέσουν στην πορεία της νέες εσωτερικές τριβές προς δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων και περισσότερη στροφή τους σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης και κυρίως το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που ήδη σήμερα με τον αρχηγό του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ζήτησε πρόωρες εκλογές χαρακτηρίζοντας την κοινή συνέντευξη Φάιμαν-Σπίντελεγκερ, «δήλωση πολιτικής χρεοκοπίας».

Κριτική ασκείται επίσης στην κατάργηση του υπουργείου Επιστημών και την υπαγωγή των αρμοδιοτήτων του στο υπουργείο Οικονομίας, κάτι για το οποίο δεν έκρυψε τον δημόσιο προβληματισμό του και ο ίδιος ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ.

Επιφυλάξεις εκφράζονται για την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον 27χρονο έως τώρα υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Ενσωμάτωσης, Σεμπάστιαν Κούρτς, του Λαϊκού Κόμματος, λόγω του νεαρού της ηλικίας του και της έλλειψης πείρας στην εξωτερική πολιτική και τη διπλωματία, όπως επίσης και για την ανάληψη του υπουργείου Δικαιοσύνης από τον προσκείμενο στο Λαϊκό Κόμμα Βόλφγκανγκ Μπράντστετερ, γνωστό δικηγόρο και συνήγορο υπεράσπισης εμπλεκόμενων σε μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από