Αναλυτικό απολογισμό της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση με συγκεκριμένα παραδείγματα έκανε ο Φώτης Κουβέλης κατά τη δευτερoλογία του στο συνέδριο του κόμματος.

Τα βέλη στράφηκαν κατά της ΝΔ και του ΑντώνηΣαμαρά και των συνεργατών του και εμμέσως κατά του ΒαγγέληΒενιζέλου, όταν διαπίστωσε ότι «δεν μας ήθελαν στην κυβέρνηση» επειδή είχε αποτραπεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ και εξασφαλίστηκε η εκταμίευση των δόσεων.

Σε σχέση με την πρωτοβουλία των «58», είπε ότι δεν θα αναφερθεί αναλυτικά επειδή επιθυμεί να αποφύγει τις εντάσεις.

Εξήγησε ότι δεν πήγε στο Ακροπόλ επειδή το κόμμα είχε λάβει άλλες αποφάσεις για τη στρατηγική συμμαχιών του και ότι η παρουσία του εκεί θα έδινε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία.

Για πρώτη φορά διατύπωσε επικρίσεις για τα δύο μέλη του κόμματος (Στ. Λιβαδάς και Γερ. Γεωργάτος) που συμμετέχουν στη Συντονιστική Γραμματεία των «58», αψηφώντας την επίσημη γραμμή του κόμματος. «Φανταστείτε την εικόνα αν άλλα δύο μέλη του κόμματος συμμετείχαν σε μια άλλη κίνηση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς», είπε.

Επιπλέον έδωσε τέλος και στα σενάριαπροσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Οσοι φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τρία χρόνια δεν φύγαμε από πολιτικό καπρίτσιο, αλλά επειδή υπήρχε διαφωνία με το περιεχόμενο της πολιτικής του», επισήμανε.

Στο τέλος της ομιλίας του, εμφανίστηκε ενωτικός, λέγοντας ότιπιστεύει στην αρχή: Ένα είναι το κόμμα, Μία η Κεντρική Επιτροπή, Ένας ο πρόεδρος, «με την έννοια», διευκρίνισε» ότι θα πρέπει να μπορεί να εκφράζει όλες και όλους ανεξάρτητα από τη διαφορετικότητα των απόψεων. Επίσης σημείωσε ότι στο μέτρο που του αναλογεί εγγυάται την ενότητα του κόμματος.

Απάντηση Θ. Μαργαρίτη σε Λυκούδη

Ο Θ. Μαργαρίτης, απάντησε στα επιχειρήματα Λυκούδη, λέγοντας ότι η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς προϋποθέτει κοινωνικές αναφορές, κοινωνικές ευαισθησίες και κοινωνική μεροληψία. Και προειδοποίησε ότι κάποιοι επιθυμούν διάλυση του κόμματος.

Το Συνέδριο, είπε, πρέπει να δώσει μια καθαρή εντολή στη νέα Κεντρική Επιτροπή για την αυτόνομη και διακριτή παρουσία της ΔΗΜΑΡ και της συμμαχίας του τρίτου πόλου στις ευρωεκλογές. Κάποιοι, συνέχισε, δεν μας συγχώρησαν την αποχώρηση από την κυβέρνηση γιατί επιδίωξή τους είναι η ρευστοποίηση, ακόμη και η διάλυση της ΔΗΜΑΡ σε ένα κεντροαριστερό σχήμα με τη ΝΔ και τον Σαμαρά χωρίς τις κοινωνικές προτεραιότητες που απαιτούνται για την έξοδο από την κρίση.

Ο Στ. Λιβαδάς, ο οποίος συμμετέχει μαζί με τον Γερ. Γεωργάτο στη Συντονιστική Γραμματεία των «58» επισήμανε ότι το εγχείρημα για την ανασυγκρότηση της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης προτείνει ένα πλαίσιο διαλόγου και συμπόρευσης των δυνάμεων του χώρου χωρίς να αναιρείται η πολιτική και οργανωτική αυτονομία τους.

Θεώρησε αβάσιμο τον φόβο περί ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων, επειδή όπως είπε το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να προσβλέπει πια σε μαζικές κοινωνικές αναφορές. Επιπλέον, απάντησε και στο σχόλιο που ανάρτησε η κυρία μαρία Ρεπούση στο twitter «Ελιά Ελιά με Μπένι βασιλιά», λέγοντας ότι «Μπρος στον φόβο πως το πολιτικό σχέδιο που υποστηρίζει μπορεί να μην έχει καμία τύχη εξαιτίας των «58» η Ρεπούση δεν είδε πως ο «βασιλιάς» με τον οποίο μας φοβερίζει, είναι γυμνός».

Υπέρ του διαλόγου που προτείνουν οι «58» τάχθηκε και οεκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρ. Παπαδόπουλος, ο οποίος είπε ότι το συνέδριο έγινε βιαστικά σαν να ήταν Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Επισήμανε ότι στιγματίστηκαν οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην εκδήλωση στο Ακροπόλ και δήλωσεότι διαφωνεί με την επιλογή της ηγεσίας του κόμματος που αρνείται τη συνεργασία με τους «58».

Η επιλογή αυτή μας «μας ρίχνει στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ», είπε και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της ευρύτερης παράταξης μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. «Λέμε ότι δεν συνεργαζόμαστε με το ΠΑΣΟΚ επειδή έχει κάνει στρατηγική συμμαχία με τη ΝΔ. Οταν συμμετείχαμε εμείς στην τρικομματική κυβέρνηση είχαμε κάνει σταρτηγική συμμαχία με τη ΝΔ;» έθεσε το ερώτημα.

Κριτική στον κ. Κουβέλη άσκησε και ο Γρ. Ψαριανός, για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. «Δεν θέλουμε να είμαστε κολυμβήθρα του Σιλωάμ, ούτε σκατζόχοιρος και φοβάμαι ότι θα γίνουμε ο Σκατζόχοιρος του Σιλωάμ», είπε.