Τον λόγο που ο Καρλ Πίρσον άνοιξε πυρ στο σχολείο του στο Σεντένιαλ στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών, τραυματίζοντας μία μαθήτρια, διερευνούν οι Αρχές της πόλης.

Tο άψυχο σώμα του 18χρονου δράστη παρέμενε στο πάτωμα του λυκείου Αράπαχο ως μέρος της σκηνής του εγκλήματος που ο ίδιος προκάλεσε, όταν τραυμάτισε μία μαθήτρια και έπειτα αυτοπυροβολήθηκε, ανέφερε ο σερίφης της πόλης.

Οι Αρχές, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, έχουν συγκεντρώσει πολλά στοιχεία γύρω από το τί έκανε ο Πίρσον και πώς το έκανε. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο μαθητής αναζητούσε έναν καθηγητή του σχολείου και ότι τον είδαν να πυροβολεί.

Οπως δήλωσε ο σερίφης της κομητείας του Αράπαχο Γκρέισον Ρόμπινσον, οι διάδρομοι του σχολείου ήταν γεμάτοι την ώρα της επίθεσης και μόνο από θαύμα ο Πίρσον τραυμάτισε μόνο ένα κορίτσι, ηλικίας 15 ετών. Η 15χρονη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, αφότου υποβλήθηκε σε εγχείριση.

Το αίμα της έβαψε και ένα άλλο κορίτσι και οι αστυνομικοί στην αρχή πίστεψαν ότι είχε τραυματιστεί και εκείνη. Τρία παιδιά έπαθαν κρίση πανικού.

«Ο ύποπτος βρέθηκε νεκρός μέσα στο σχολείο και είναι προφανές ότι αυτοπυροβολήθηκε», δήλωσε ο σερίφης.

Ο δράστης, που ήταν και αυτός μαθητής του Λυκείου Αράπαχο στο Σεντένιαλ, στα νότια προάστια του Ντένβερ, είχε ως στόχο του έναν καθηγητή του σχολείου. «Ο μαθητής είχε ως στόχο του έναν συγκεκριμένο καθηγητή (…) ο καθηγητής ενημερώθηκε για την κατάσταση και έφυγε γρήγορα από το λύκειο», είπε ο Ρόμπινσον.

Από τη στιγμή που οι Αρχές έλαβαν το τηλεφώνημα για την επίθεση στο σχολείο, μέχρι τη στιγμή που βρίσκονταν πάνω από το άψυχο σώμα του 18χρονου δράστη που φέρεται να αυτοκτόνησε, πέρασαν μόλις πέντε λεπτά.

Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα παραμένει: γιατί ο Πίρσον προέβη σε αυτή την ενέργεια; Αυτό διερευνούν οι Αρχές, στην επέτειο για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη τραγωδία σε σχολείο του Νιούταουν στο Κονέκτικατ, όταν ο Ανταμ Λάντζα άνοιξε πυρ αφήνοντας πίσω του 20 νεκρά παιδιά και έξι ενήλικες.

Οι Αρχές ανέκριναν τους γονείς του 18χρονου μαθητή και έκαναν έρευνες στο σπίτι όπου διέμενε, στην προσπάθειά τους να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ της επίθεσης. Οι γείτονες χαρακτήρισαν τον Πίρσον ως έναν «ευγενικό νεαρό άνδρα». Είχε πολλές διακρίσεις και ήταν αθλητής, ενώ έκανε επίδειξη των τροπαίων του στο διαδίκτυο. «Ηταν το τελευταίο άτομο που θα περίμενα να ανοίξει πυρ σε ένα λύκειο. Ήταν ειλικρινά πολύ ταπεινός και προσγειωμένος. Ήταν λίγο «φυτό» αλλά με έναν γοητευτικό τρόπο. Δεν γνωρίζω κανέναν που τον μισεί, ήταν μεγάλη έκπληξη – για εμένα τουλάχιστον» είπε ο συμμαθητής του Πίρσον, Φρανκ Γουόρονοφ.

Ο Πίρσον κέρδιζε συχνά σε διαγωνισμούς δημόσιων διαλόγων, ενώ λέγεται ότι όταν εισήλθε οπλισμένος στο σχολείο έψαχνε για τον προπονητή του. Σύμφωνα με τον σερίφη Ρόμπινσον, ο Πίρσον είχε διαφωνήσει με κάποιον στο σχολείο και ενήργησε με προφανή στόχο την εκδίκηση.

Οι Αρχές δεν γνωρίζουν αν το κορίτσι που τραυματίστηκε ήταν στόχος ή τυχαίο θύμα. Το Σεντένιαλ απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Ορόρα όπου το 2012 ένας ένοπλος είχε ανοίξει πυρ μέσα σε κινηματογράφο, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και μόλις 13 χιλιόμετρα ανατολικά του Κολουμπάιν, όπου το 1999 δύο μαθητές είχαν ανοίξει πυρ, σκοτώνοντας 12 συμμαθητές τους πριν αυτοκτονήσουν.