Νέες συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης έχουν το Σάββατο τα στελέχη της τρόικας, προκειμένου να κλείσουν οι τελευταίες εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης συναντάται, από τις 3 το μεσημέρι, με τους εκπροσώπους των δανειστών. Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το ακανθώδες θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Η τρόικα θα περάσει το κατώφλι του υπουργείου Οικονομικών στις 5 το απόγευμα, οπότε τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) θα πάρουν σειρά στις μαραθώνιες επαφές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Από την κυβέρνηση εκφράζεται αισιοδοξία για συμφωνία πριν από την αναχώρηση της τρόικας στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, ήδη έχει υπάρξει συμφωνία σε τρία από τα τέσσερα σημεία των διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, η τρόικα δέχεται να παραμείνει εν ισχύ ο «νόμος Κατσέλη», να υπάρξει μια ενδιάμεση περίοδος ενός έτους για την προστασία της α' κατοικίας (και όχι για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας) και να ισχύσει από την 1/1/2015 ο εξωδικαστικός συμβιβασμός κατά το «ιρλανδικό μοντέλο».

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για το 4ο σημείο, το οποίο, πάντως, είναι και το δυσκολότερο.

Συγκεκριμένα, πρέπει να καθοριστούν τα κριτήρια (περιουσιακά, εισοδηματικά, κλπ), βάσει των οποίων θα προστατεύεται η α' κατοικία.

Με την τρόικα να ζητεί πολύ αυστηρά κριτήρια και την κυβέρνηση να εμμένει ότι στο καθεστώς προστασίας πρέπει να ενταχθεί μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών.

Οι χειρισμοί Βενιζέλου

Εν τω μεταξύ, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ τόνισαν ότι η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους επικεφαλής της τρόικας ήταν μια κίνηση ουσιαστικής πολιτικής στήριξης της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης και έρχεται μετά τις επαφές του κ. Βενιζέλου με τους κυρίους Ρεν και Σόιμπλε καθώς και τη συνάντηση που είχαν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος με τον κ. Μπαρόζο στις Βρυξέλλες.

Αντικείμενο της συνάντησης του κ. Βενιζέλου με την τρόικα ήταν το ζήτημα των πλειστηριασμών, αλλά και συνολικά το τετράπτυχο:
Οχι πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα
Ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές
Ναι στα μέτρα στήριξης των ευπαθών ομάδων
Ναι στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, από τη συζήτηση φάνηκε επίσης ότι έχει ισχυρές βάσεις η θέση που διατυπώνει ο κ. Βενιζέλος ότι η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους μπορεί να γίνει πριν από τις ευρωεκλογές, τον Απρίλιο, με την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών δεδομένων του 2013.

Κύκλοι κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν ότι ήδη φαίνεται η αλλαγή στους ρυθμούς της κυβέρνησης που από τώρα μέχρι τις δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές είναι αποφασισμένη να αναλαμβάνει κάθε εβδομάδα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από