«Πολλές χώρες σήμερα αναθεωρούν τους ηθικούς κανόνες, σβήνουν τις εθνικές παραδόσεις και τις διακρίσεις μεταξύ εθνοτήτων και πολιτισμών». Το μήνυμα που ήθελε να καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν ότι η Ρωσία υπερασπίζεται τις «παραδοσιακές οικογενειακές αξίες». Ο ρώσος πρόεδρος μπορεί να μην αναφέρθηκε ούτε μία φορά στον νόμο περί απαγόρευσης της ομοφυλοφιλικής «προπαγάνδας» ενώπιον ανηλίκων, το οποίο καταδικάστηκε από το σύνολο –σχεδόν –της Δύσης. Τα λόγια του όμως ήρθαν να υπενθυμίσουν ένα φαινόμενο της εποχής: την ώρα που δεκάδες κράτη νομιμοποιούν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και προασπίζονται τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, το ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού και να διχάζει κάποιες άλλες κοινωνίες.

Το μεγαλύτερο βήμα προς την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών έγινε μόλις χθες από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με απόφαση της ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης, τα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης πρέπει να έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με τα παντρεμένα ετερόφυλα. Περίπου με το ίδιο σκεπτικό, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε στις αρχές Νοεμβρίου την Ελλάδα επειδή δεν αναγνωρίζει στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα να συνάπτουν σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.

Την ίδια ώρα, δύο μεγάλες χώρες έκαναν ένα τεράστιο βήμα πίσω. Λίγες μόλις ημέρες μετά τους πρώτους γκέι γάμους στην Καμπέρα, την πρωτεύουσα της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε να τους απαγορεύσει και να πετάξει το μπαλάκι στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Προηγούμενη προσπάθεια, τον Σεπτέμβριο του 2012, να περάσει σχετικό νομοσχέδιο, είχε πέσει στο κενό. Στην Ινδία, η οποία επαναποινικοποίησε το ομοφυλοφιλικό σεξ, χιλιάδες άνθρωποι, ακτιβιστές και απλοί πολίτες πλημμύρισαν τους δρόμους σε μια αυθόρμητη διαμαρτυρία για την αναπάντεχη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, την Τετάρτη. Μετά την καταδίκη του ΟΗΕ για μια απόφαση η οποία «παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο», η ινδική κυβέρνηση αναθεώρησε χθες τη θέση της, ανακοινώνοντας ότι εξετάζει διάφορες επιλογές για την οριστική κατάργηση ενός αναχρονιστικού νόμου.

Στον αντίποδα, την περασμένη Τρίτη, η βρετανίδα υπουργός Ισότητας Μαρία Μίλερ ανακοίνωσε ότι από τις 29 Μαρτίου του 2014 η διαδικασία του γάμου θα είναι ανοιχτή «σε όλους, ανεξαρτήτως εάν ερωτεύονται άτομα του ιδίου ή του αντίθετου φύλου». Η νομιμοποίηση ωστόσο ήταν μια συμβολική κίνηση. Η συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών στη Βρετανία είναι νόμιμη ήδη από το 2005.

Ομοίως, τον περασμένο Απρίλιο, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις και έντονες αντιδράσεις της Δεξιάς, η γαλλική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε το νομοσχέδιο «Γάμος για Ολους».

ΟΙ ΝΟΜΟΙ

ΙΝΔΙΑ

Μετά την αντίδραση του ΟΗΕ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι εξετάζει να καταργήσει τον νόμο που θεσπίστηκε πριν από 153 χρόνια και απαγορεύει το σεξ μεταξύ των γκέι.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε χθες τον νόμο που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου – και τους 27 γάμους που έχουν ήδη τελεστεί.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Οι πρώτοι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών στην Αγγλία και στην Ουαλία θα μπορούν να τελεστούν από τις 29 Μαρτίου 2014.

ΓΑΛΛΙΑ

Η Εθνοσυνέλευση άναψε το πράσινο φως στους γκέι γάμους τον Απρίλιο. Εναν μήνα αργότερα τελέστηκε ο πρώτος στο Μονπελιέ της Νότιας Γαλλίας.