Για σφοδρή μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των υποβρυχίων προετοιμάζεται ο κυβερνητικός συνασπισμός ενόψει της συζήτησης την προσεχή Τετάρτη στη Βουλή της πρότασης που έχει υποβάλει η αξιωματική αντιπολίτευσης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση εξετάστηκε σε σύσκεψη που είχε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο οι οποίοι ενημερώθηκαν από τους νομικούς συμβούλους των δύο υπουργείων για τις επαφές με τον λιβανέζο επενδυτή Ισκαντάρ Σάφα καθώς και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, που έχει επιβάλει πρόστιμο 500 εκατ. ευρώ για νόθευση του ανταγωνισμού και έχει μπλοκάρει την εμπορική λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσεις για τη λειτουργία των Ναυπηγείων δεν ελήφθησαν, αλλά οι αρμόδιοι υπουργοί εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες ώστε να αρθεί η απαγόρευση κατασκευής πλοίων για τρίτες (εκτός ΕΕ) χώρες. Στόχος της κυβέρνησης, παράλληλα, είναι η απεμπλοκή στη σύμβαση για τα υποβρύχια πριν οδηγηθεί στη διαιτησία ώστε να διασφαλιστούν και τα 2 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί για την κατασκευή τους.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έπειτα από τις διαδοχικές επαφές που είχαν χθες με τους εκπροσώπους των δανειστών τόσο ο κ. Στουρνάρας όσο και ο κ. Βενιζέλος. Συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ επισημαίνουν, μάλιστα, ότι ο κ. Βενιζέλος είχε «πολιτική και όχι τεχνοκρατική συζήτηση» με τους κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, ενώ προειδοποίησε ότι η παράταση της διαπραγμάτευσης είναι επιζήμια και δηλητηριάζει το πολιτικό και οικονομικό κλίμα στη χώρα μας.
Ο κ. Βενιζέλος, κατά τις ίδιες πηγές, έδωσε έμφαση και στο θέμα των πλειστηριασμών, τονίζοντας ότι είναι διαφορετικό να αναζητηθούν οι μπαταχτσήδες δανειολήπτες και άλλο πράγμα η ανάγκη να προστατευθεί η πρώτη κατοικία των οικονομικά αδύναμων πολιτών.