Τη διαφορετική οπτική με την οποία αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας επιβεβαίωσαν οι παράλληλοι μονόλογοι που είχαν χθες στο Στρασβούργο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον επίτροπο Οικονομικών Ολι Ρεν.

Η συνάντηση γνωριμίας που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ –σε παλαιότερη επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βέλγιο δεν είχε καταστεί εφικτή –δίνει συνέχεια στην προσπάθεια της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου να «σφραγίσει» το ευρωπαϊκό διαβατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως πάντως προκύπτει τόσο από την Κουμουνδούρου όσο και από όσα δήλωσε για τη συνάντηση ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου Σάιμον Ο’Κόνορ, κατά τα 30 λεπτά που διήρκεσε οι δύο άνδρες επαναβεβαίωσε ο καθένας τις δικές του πάγιες απόψεις.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τη «Μαύρη Βίβλο» της οικονομίας, την έκθεση με στοιχεία για τα αποτελέσματα εφαρμογής του Μνημονίου στην Ελλάδα, ενώ –σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου –ζήτησε από τον Ολι Ρεν να του εξηγήσει «πώς σκοπεύει η Επιτροπή να αντιμετωπίσει την αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα».

Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επισήμανση πως «όλοι οι διεθνείς οργανισμοί διαπιστώνουν πως χωρίς διαγραφή χρέους, το 2020 όχι μόνο δεν θα ικανοποιηθεί ο στόχος για χρέος στο 120%, αλλά αυτό θα βρίσκεται στο 160% του ΑΕΠ». Ακόμα χαρακτήρισε τις προϋποθέσεις του εφαρμοζόμενου προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4% –αφαιρούμενης της αποπληρωμής των τόκων –μέχρι το 2030, ως «μακροοικονομικό σουρεαλισμό».

Από την πλευρά του ο κ. Ρεν υποστήριξε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ότι «το πρόγραμμα στήριξης απέτρεψε την άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία θα είχε καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό».

Επίσης τόνισε πως το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας συμβάλλει στο να δημιουργηθούν οι συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και εξήγησε στον Αλέξη Τσίπρα ότι παρέχει το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων «τα οποία παρέμειναν ανεπίλυτα για πολλά χρόνια και βρίσκονται στη ρίζα της σημερινής κρίσης». Οι παράλληλοι μονόλογοι των κ.κ. Τσίπρα και Ρεν έγιναν ακόμα πιο ηχηροί σε ό,τι αφορά τη ανάλυση των αιτιών της κρίσης, αφού για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αιτία της κρίσης είναι η νεοφιλελεύθερη συνταγή και οι πολιτικές της λιτότητας, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως.

ΕΝΤΑΣΗ. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου ένταση υπήρξε στην αρχή της συνάντησης, όταν ο επίτροπος ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να πληροφορηθεί εάν επιθυμεί η Ελλάδα να βρίσκεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ερώτηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκοψε τη σχετική συζήτηση λέγοντας «γνωρίζετε καλά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και καλό θα είναι να μη συνεχίζεται αυτή η κουβέντα, γιατί μόνο κινδύνους εγκυμονεί για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία».

Σύμφωνα πάντως με τον Σάιμον Ο’Κόνορ υπήρξαν και σημεία συμφωνίας μεταξύ των δύο ανδρών: στην ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της ευρωζώνης.