Τροπολογίες με τις οποίες προτείνει, μεταξύ άλλων, την επανασύνδεση ρεύματος στους φτωχούς οικιακούς καταναλωτές, αλλά και τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα Μαρτίου του 2011 κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο ν/σ για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων.

Ειδικότερα, με την πρώτη τροπολογία, προτείνεται να αποκατασταθεί άμεσα από τη ΔΕΗ η παροχή ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, αλλά και να χορηγείται σε όσους είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ δωρεάν ρεύμα 1.200 Kwh το τετράμηνο (ή 3.600 kwh το χρόνο).

Με τη δεύτερη τροπολογία, οι βουλευτές του αξιωματικής αντιπολίτευσης εισηγούνται τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο επίπεδο του Μαρτίου του 2011, δηλαδή στα 60 ευρώ τα 1.000 λίτρα, γεγονός που –όπως επισημαίνουν – θα έχει ως αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφωθεί στα 0,90 ευρώ περίπου το λίτρο από το 1,30 ευρώ που προβλέπεται να είναι τιμή εκκίνησης φέτος.

Όπως τόνισαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική συνέντευξη Τύπου, οι «όψιμες» κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν λύνουν σε καμία περίπτωση το σοβαρό πρόβλημα των νοικοκυριών χωρίς ρεύμα. «Η ανάγκη για λήψη επειγόντων μέτρων που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση τόσο της ηλεκτροδότησης όσο και στην παροχή δωρεάν ποσότητας ρεύματος είναι επιτακτική και συνιστά θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους πρόνοιας» υπογράμμισαν, προσθέτοντας ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό δεν πρέπει να το στερείται κανένας.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του κόστους των παραπάνω παροχών, οι ίδιοι εξήγησαν ότι το κόστος μπορεί να χρηματοδοτηθεί από «την άμεση κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα υπέρ των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο».

Τέλος, για το πετρέλαιο θέρμανσης, οι εκπρόσωποι του κόμματος τόνισαν ότι «είναι αδιανόητο στην Γερμανία η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να κυμαίνεται περίπου στα 90 λεπτά το λίτρο κι στην εξαθλιωμένη Ελλάδα στα 1,3 ευρώ το λίτρο». «Πρόκειται για αθλιότητα και κοινωνικά εγκληματική πολιτική», ανέφεραν.