Πρεμιέρα της ευρωπαϊκής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αναμένεται να κορυφωθεί με τις ευρωεκλογές θεωρείται η συνάντηση που έγινε στο Στρασβούργο μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του επιτρόπου Οικονομίας Ολι Ρεν, ενώ η υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισόν θα επικυρωθεί και τυπικά αύριο στη Μαδρίτη, από το Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η μακρά προεκλογική περίοδος στην οποία εισέρχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα σχεδιαστεί τις επόμενες μέρες από την επιτελική ομάδα που ετοιμάζει αθόρυβα η Κουμουνδούρου για τον σκοπό αυτό, και περιλαμβάνει επισκέψεις του κ. Τσίπρα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συνεντεύξεις σε ισχυρά ΜΜΕ και ειδησεογραφικά πρακτορεία ειδήσεων και ασφαλώς επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Υπό το πρίσμα αυτό, στενός συνεργάτης του προέδρου εξηγούσε πως το επόμενο διάστημα όλο το βάρος θα πέσει αναπόφευκτα στις ευρωεκλογές και την υποψηφιότητα Τσίπρα για τη θέση που σήμερα κατέχει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Οπότε «δεν υπάρχει τίποτε αυτήν τη στιγμή» σε ό,τι αφορά τα ταξίδια που σχεδιάζει η ηγεσία σε Ρωσία και Πεκίνο, κι αν μπει τελικά στο πλάνο η Μόσχα, αυτή θα ενταχθεί στην ευρωπαϊκή καμπάνια.

Παρά τις αντιθέσεις που παραμένουν στο εσωτερικό, ο επικεφαλής του κόμματος και η ηγετική ομάδα φαίνονται απολύτως αποφασισμένοι να κλείσουν το θέμα σχετικά με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ. Οπως είπε και ο Νίκος Παππάς (Στο Κόκκινο 105,5) ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση με τον Ολι Ρεν, «θα πρέπει να σταματήσει αυτό το παιχνιδάκι».

Η ευρωπαϊκή καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από την επιχείρηση δημιουργίας φιλοευρωπαϊκού προφίλ του επικεφαλής, περιλαμβάνει και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στο εσωτερικό για την επιλογή των ευρωβουλευτών. Οι ευρωκάλπες στις κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να στηθούν τον ερχόμενο Φλεβάρη, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται φαβορί για μια εκλόγιμη θέση στην ευρωλίστα, όπως ο οικονομολόγος Γιάννης Μηλιός.

ΤΑ ΔΥΟ ΣΧΕΔΙΑ. Η βασική φιλοσοφία της υποψηφιότητας του κ. Τσίπρα και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα είναι ότι σήμερα συγκρούονται δυο σχέδια για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Από τη μια μεριά υπάρχει το σχέδιο της ευρωπαϊκής Αριστεράςγια τη δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική επαναθεμελίωση της Ευρώπης στον αντίποδα του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού. Από την άλλη μεριά υπάρχει το σχέδιο της ευρωπαϊκής Δεξιάς που από κοινού με τη μεταλλαγμένη σοσιαλδημοκρατία επιβάλλει την καταστροφική λιτότητα, την εφιαλτική ανεργία και την εμβάθυνση των δημοκρατικών ελλειμμάτων».

Υπό το πρίσμα αυτό κ. Τσίπρας το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσει να πείσει τους ευρωπαίους πολίτες στον Νότο αλλά και στον Βορρά για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής στην Ευρώπη, αλλά χωρίς διάλυση της ευρωζώνης, την οποία όμως υπαινίσσεται ως «απευκταίο σενάριο» ως διαπραγματευτικό χαρτί για την ελληνική οικονομία. Μια αντίφαση που αναμένουν και οι ευρωπαϊκοί κύκλοι να δουν πώς θα γεφυρωθεί.

«Η καλύτερη απάντηση»

Η υποψηφιότητα Τσίπρα για τη θέση του επικεφαλής της Κομισιόν – μαζί με τη στροφή Τσίπρα για το ευρώ στο Τέξας – από την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος θεωρείται «η καλύτερη απάντηση» σε όσους «παίζουν το χαρτί του αντιευρωπαϊκού ΣΥΡΙΖΑ»