Η ομάδα των στελεχών που υπογράφουν την επιστολή πρωτοεμφανίστηκε λίγο πριν από τις εκλογές του 2012 ως ομάδα των υφυπουργών και μετεξελίχθηκε πέρυσι τον χειμώνα προσυνεδριακά σε μία άτυπη τάση του ΠαΣοΚ που θεωρητικά είχε επικεφαλής τον Φίλιππο Σαχινίδη.

Μάλιστα η συνάντηση που έκαναν στελέχη της ομάδας αυτής στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ ένα βροχερό απόγευμα του περασμένου Ιανουαρίου για να καθορίσουν τη στάση τους στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις μεταξύ των βενιζελικών στελεχών που είδαν πίσω από τις κινήσεις της προσπάθεια δημιουργίας εσωκομματικής φράξιας.

Η αρνητική υποδοχή εκείνης της συνάντησης από την ηγετική ομάδα είχε προκαλέσει πάγωμα των κινήσεών της, τα στελέχη όμως που τη συγκροτούν δεν έπαψαν ποτέ να συζητούν, να συναντώνται και εν πολλοίς να συντονίζουν τις κινήσεις τους.

Ακόμη και ο Φ. Σαχινίδης που είναι εισηγητής επί των οικονομικών διέκοψε τις στενές του σχέσεις με τη Χαριλάου Τρικούπη, θεωρώντας λίγο – πολύ ότι πολλοί μέσα από το ΠΑΣΟΚ τον αντιμετωπίζουν ως υπονομευτή της ηγεσίας.