Διαστάσεις εσωκομματικής σύγκρουσης προσλαμβάνει η αντιπαράθεση που προκάλεσε στο ΠαΣοΚ η πρωτοβουλία των 11 στελεχών να αποστείλουν επιστολή διαμαρτυρίας στον Βαγγέλη Βενιζέλο για την αδράνεια των οργάνων, ζητώντας να συνεδριάσει άμεσα η Κεντρική Επιτροπή.

Η αναμενόμενη έντονη αντίδραση κύκλων της Χαριλάου Τρικούπη, που διερωτώνται εάν πρόκειται για «στημένη ιστορία» την ώρα που ο πρόεδρος του κόμματος «δίνει μάχη με την τρόικα για τη διαπραγμάτευση», ξεσήκωσε τους υπογράφοντες, που μιλούν για προσπάθεια να στηθεί ένα «πολεμικό κλίμα εντός ΠαΣοΚ που ευνοεί επιδιώξεις εκτός ΠαΣοΚ».

Ο Θάνος Μωραΐτης δήλωσε δηκτικά ότι «απόφασή μας είναι να υπερασπιστούμε την παράταξη και όχι να τη διαπραγματευθούμε, όπως φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν, προκειμένου να βρουν σανίδα πολιτικής επιβίωσης», καταγγέλλοντας «γαϊτανάκια επικίνδυνων διαρροών». Εκ παραλλήλου ο Γιώργος Πεταλωτής σχολίασε ότι οι κύκλοι του ΠαΣοΚ «στις μαντικές τους ικανότητες για τις προθέσεις και τις απόψεις των «υπονομευτών» πέφτουν σε όλα έξω».

Είναι γεγονός ότι από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν αντιμετώπισαν με καθόλου χαλαρή διάθεση την επιστολή των 11, θεωρώντας ότι ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών (φόρος ακινήτων, πλειστηριασμοί) δημιουργούνται εσωκομματικές τριβές και προκαλείται αρνητική εικόνα για το κόμμα από στελέχη που ήταν υπουργοί στις κυβερνήσεις 2009-2011 και τώρα αξιοποιεί στο έπακρο ο κ. Βενιζέλος.

Παράγοντες που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία τόνιζαν ότι σκοπίμως οι 11 θέλησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και παραβιάζουν ανοιχτές θύρες αφού ήταν γνωστό ότι η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή. «Κάποιοι προκαλούν μιζέρια και εσωστρέφεια», σχολιάζουν από το ΠαΣοΚ, τονίζοντας επίσης ότι «αντί να χειροκροτούν για την Κεντροαριστερά θέλουν να γειώσουν απότομα το εγχείρημα».

Η επιστολή των 11 –που αναφέρουν ότι εκπροσωπούν και άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής –ενδεχομένως να περνούσε και στα ψιλά σε άλλες περιόδους, εάν το ΠαΣοΚ δεν βρισκόταν σε ένα κρίσιμο πολιτικό σταυροδρόμι και αν δεν καλούνταν να επιλέξει με ποιους θα συνεργαστεί, πότε και πώς. Επίσης, θα θεωρούνταν μία απλή συνήθης εσωτερική γκρίνια εάν τα στελέχη που υπογράφουν το σύντομο κείμενο της επιστολής –ανάμεσά τους και οι βουλευτές Μωραΐτης, Ντόλιος και Σαχινίδης –δεν ανήκαν στην κατηγορία των λεγόμενων «παπανδρεϊκών» του ΠαΣοΚ .

Οι 11 πάντως αρνούνται ότι η πρωτοβουλία τους να στείλουν… γράμμα στον κ. Βενιζέλο αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου που έχει στόχο να δημιουργήσει προβλήματα στον πρόεδρο του κόμματος. Σε σχέση με το ότι στο παρελθόν είχαν υποστηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου, οι περισσότεροι εξ αυτών σχολιάζουν ότι το παρελθόν του δεν μπορεί να συνδέεται με το γεγονός ότι αγωνιούν για την τύχη και την πορεία του ΠαΣοΚ. Αλλωστε, όπως υποστηρίζουν, ακόμη και οι ίδιοι έχουν σήμερα ελάχιστες επαφές με τον πρώην πρωθυπουργό. Παρ’ όλα αυτά είναι σαφές ότι οι 11 έχουν σκοπό να παρεμβαίνουν και μάλιστα δεν το κρύβουν γιατί πιστεύουν ότι το ΠαΣοΚ δεν προχωράει. «Το πράγμα δεν βγαίνει», λένε.

Η ΑΦΟΡΜΗ. Μέχρι πού σκοπεύουν να εξωθήσουν την κατάσταση; Προφανώς ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν ακόμη. Η αφορμή πάντως για το αίτημά τους προς τον Βαγγέλη Βενιζέλο να συγκαλέσει τάχιστα την Κεντρική Επιτροπή έχει την αφετηρία της στις διεργασίες της Κεντροαριστεράς και στην εξέλιξη της Πρωτοβουλίας των 58.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 11 αισθάνονται αποκομμένοι από τις εξελίξεις και πιστεύουν ότι κακώς ο πρόεδρος του κόμματος δεν έβαλε στο παιχνίδι όλο το ΠαΣοΚ, αλλά χειρίστηκε έτσι τα πράγματα ώστε να φαίνεται –όπως λένε –ότι είναι υπόθεση των παλαιών εκσυγχρονιστών και μερικών δεκάδων στελεχών γύρω από τον κ. Βενιζέλο. «Αυτά δεν είναι υποθέσεις κορυφής, πρέπει να συμμετέχουν αλλά και να γνωρίζουν και τα στελέχη», λένε κάποιοι από τους 11, που θεωρούν ότι δεν γίνεται το ΠαΣοΚ να συζητεί την ενιαία κάθοδο στις ευρωεκλογές ουσιαστικά με ένα καινούργιο σχήμα και αυτό να μην έχει συζητηθεί καν στα όργανα. «Εχουμε να συνεδριάσουμε μήνες, δεν συζητάμε», τονίζουν, και επισημαίνουν ότι η τελευταία μαζική συνάντηση των στελεχών του ΠαΣοΚ έγινε στην εκδήλωση της 3ης του Σεπτέμβρη.

Και δύο ελεύθεροι σκοπευτές

Ο Κώστας Σκανδαλίδης με συνέντευξή του στο «Παρασκήνιο» προειδοποιεί ότι το ΠαΣοΚ δεν θα πρέπει να ξανασυνεργαστεί ποτέ με τη ΝΔ και ο Νίκος Σηφουνάκης δεν έχει διασαφηνίσει τι θα πράξει τελικώς με τον φόρο ακίνητης περιουσίας καθώς διαφωνεί ακόμη και με το όριο των 300.000 ευρώ ως ατομικής περιουσίας