Εσωκομματική κριτική για την περιόδο της συγκυβέρνησης με αιχμές για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική άφησε ο απερχόμενος γραμματέας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου. Είπε χαρακτηριστικά ότι «το πρόβλημά μας είναι ότι αντιδρούμε αντί να δρούμε».

Παράλληλα, ζήτησε να μπει η ΔΗΜΑΡ «επιθετικά στον διάλογο με όλους και με την κίνηση των 58», προειδοποιώντας ότι «η άρνησή μας να συμμετάσχουμε στον διάλογο με όποιους μας καλούν δεν οδηγεί σε κανέναν προοδευτικό τρίτο πόλο. Οδηγεί στη μη Κεντροαριστερά».

Ο κ. Λυκούδης έκανε λόγο για «τρία επικίνδυνα λάθη» που διέπραξε η ΔΗΜΑΡ:

«1ο λάθος: Οριοθετούμε αμυντικά τη διάκρισή μας από τους άλλους πολιτικούς χώρους. Ετεροκαθοριζόμαστε, κι αυτό μάς επιβάλλει διαχειριστική πολιτική τακτική

» 2ο λάθος: Πικραμένοι, θυμωμένοι, απογοητευμένοι, εγκαταλείψαμε μέσα σε λίγες ώρες την κυβερνητική ευθύνη.

» Τρίτο λάθος: Σε ένα βιαστικό με προχειρότητες συνέδριο, που όμως, εκ των πραγμάτων είναι συνέδριο ταυτότητας και στρατηγικής.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Σπύρου Λυκούδη

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, ξεκίνησε την Παρασκευή λίγο πριν τις 10 π.μ. με την παρουσίαση του κειμένου της πλειοψηφίας για τις θέσεις του κόμματος, το οποίο ανέπτυξε το μέλος της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής Σάκης Παπαθανασίου.

Στο κείμενο, κεντρική κατεύθυνση είναι ότι η ΔΗΜΑΡ δεν συμπράττει ούτε με την κυβέρνηση, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ και στόχο έχει τη συγκρότηση του λεγόμενου τρίτου πόλου.

Διαβάστε εδώ τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το 2ο Συνέδριο

Επίσης παρουσιάστηκε το κείμενο της μειοψηφίας, με το οποίο ζητείται συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ μαζί με το ΠΑΣΟΚ στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Την παρουσίαση έκανε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Ντόρα Τσικαρδάνη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πτωχή, πλην τίμια αριστερά είναι και άχρηστη και αχρείαστη… Επιπλέον δε, η κυβερνητική συμμετοχή, άνοιξε έναν δρόμο, που πραγματικά δεν έχει επιστροφή: δεν μπορείς να μην συνομιλείς, με αυτόν, με τον οποίον έχεις συγκυβερνήσει».

Ενα τρίτο κείμενο κατατέθηκε από στελέχη του Αριστερού Δικτύου. Σε αυτό το κείμενο προτάσσεται η ανάγκη να αναδειχθούν τα αριστερά χαρακτηριστικά του κόμματος.