Λέμε ότι καταπολεμούμε τον εθνικισμό. Λέμε ότι καταπολεμούμε τον αντιευρωπαϊσμό και τον ευρωφοβισμό. Λέμε ότι κάνουμε κάθε προσπάθεια για να αποκτήσουν οι λαοί της Ευρώπης συνείδηση ευρωπαϊκή και όχι μόνο εθνική –και αυτό ανεξάρτητα από το αν είναι Βόρειοι ή Νότιοι.

Μερικοί λαοί από εμάς τους Νότιους έχουν υποστεί τα πάνδεινα. Αμέτρητες θυσίες χωρίς τέλος, με μια αμφιλεγόμενη υποστήριξη από τους ισχυρούς και πλούσιους Βορειοευρωπαίους. Μας μιλάνε για λιτότητα, μας λένε να κάνουμε θυσίες, μας μαλώνουν για τον υπέρογκο, σπάταλο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα μας. Ετσι εμείς απολύουμε, καταργούμε υπηρεσίες, κόβουμε δαπάνες, διαλύουμε την υγεία και την παιδεία και όποια άλλη κοινωνική υπηρεσία έχουμε. Μας αναγκάζουν να ιδιωτικοποιήσουμε τις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις μας. Το κάνουμε και τότε αρχίζει το δράμα. Τότε φαίνεται τι σημαίνει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τους ισχυρούς. Βάζουν την Κομισιόν να ενεργεί ως dealer των μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Μας ακυρώνουν τους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις για να έρθουν οι δικές τους εταιρείες να αγοράσουν τα «ασημικά» μας μπιρ παρά.

Αυτό δεν θα πει αλληλεγγύη, αυτό θα πει υποτέλεια. Αν έτσι εννοούν την ενωμένη Ευρώπη, να το βράσουμε το ευρωπαϊκό μοντέλο.

Αυτοί δεν καταπολεμούν τον εθνικισμό, τον ευρωφοβισμό και τον αντιευρωπαϊσμό. Αυτοί τον τροφοδοτούν, προς μεγάλη χαρά της Χρυσής Αυγής, του Λαφαζάνη, του Αλαβάνου και του ΚΚΕ στην Ελλάδα και του Vilden στην Ολλανδία, της Marine Le Pen στη Γαλλία, των Strahe και Stronax στην Αυστρία καθώς και όλων των άλλων ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστών της καημένης της ηπείρου μας.