Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να γίνει πιο ελκυστικός ο διαγωνισμός για την δημιουργία της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο εξαντλημένο κοίτασμα της Καβάλας, ανέλαβε να διερευνήσει για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, η Φινλανδική εταιρεία Poyry.

Πρόκειται στην ουσία για το εναρκτήριο λάκτισμα του διαγωνισμού, αφού μόλις παραδοθεί η μελέτη στο ΤΑΙΠΕΔ, και αφού αξιολογηθεί, αμέσως μετά αναμένεται και να δημοσιευθεί η προκήρυξη.

Στην ουσία η μελέτη των Φινλανδών καλείται να απαντήσει στο ερώτημα «υπό ποιες παραδοχές το σχήμα που θα τοποθετήσει 350-400 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία της υπόγειας αυτής αποθήκης, θα αποσβέσει το συντομότερο δυνατό την επένδυσή του».

Η μελέτη της εταιρείας Poyry θα εξετάσει μια σειρά από σενάρια με κοινό παρονομαστή ότι ένα ποσοστό της υπόγειας αποθήκης που θα δημιουργηθεί θα διατίθεται για εμπορική χρήση, ένα άλλο ωστόσο ποσοστό θα διατίθεται για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας. Σε κάθε ένα από τα σενάρια, τα ποσοστά θα ποικίλουν.

Η μελέτη θα λάβει επίσης υπόψιν της, τις τρέχουσες τιμές πώλησης του φυσικού αερίου, καθώς επίσης το γεγονός ότι τα έσοδα για το Δημόσιο δεν θα προέλθουν μόνο από το τίμημα του πλειοδότη στο διαγωνισμό, αλλά και από τα ποσοστά που αυτό θα εισπράττει επί των μελλοντικών εσόδων του αναδόχου.

Δεδομένου ότι η υπόγεια αποθήκη της Καβάλας χρειάζεται –όπως είπαμε- μια αρκετά σημαντική επένδυση, αυτό επηρεάζει και το ύψος του προσδοκώμενου τιμήματος στο διαγωνισμό.

Ετσι, το υψηλότερο όφελος για το Δημόσιο θα προέλθει από τη συμμετοχή του στα μελλοντικά έσοδα που θα εισπράττει ο παραχωρησιούχος, παρά από το αρχικό τίμημα.

Δυναμικότητα 7 δισ. κυβικά μέτρα

Τεχνικά, η νότια Καβάλα έχει σήμερα δυναμικότητα αποθήκευσης 7 δισ. κ.μ., και είναι η μοναδική φυσική υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου πανελλαδικά. Η αποθήκη «κουμπώνει» καλά με τον αγωγό TAP και με την μεταφορά φυσικού αερίου από την Ιταλία, καθώς βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της διαδρομής του αγωγού.

Η μελέτη των Φιλανδών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε 1-2 μήνες από σήμερα, ενώ λόγο σ’ όλα αυτά θα έχει και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), που ακόμη δεν έχει εμπλακεί ενεργά στην όλη διαδικασία.

Θυμίζουμε ότι εδώ και περίπου ένα μήνα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει αποστείλει στο ΥΠΕΚΑ, έτοιμο σχέδιο υπουργικής απόφασης προκειμένου να επιταχυνθεί η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.

Κλειδώνει με TAP

Έπειτα και από τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του TAP, και την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, οι συνθήκες για ένα διαγωνισμό για την υπόγεια αποθήκη της Ν. Καβάλας έχουν ωριμάσει, και τώρα είναι το σωστό τάιμινγκ για να προκηρυχθεί.

Το σκεπτικό είναι ότι ο διαγωνισμός θα διαρκέσει ένα χρόνο, οπότε η ολοκλήρωσή του και η ανάδειξη πλειοδότη θα συμπέσουν με την εκπνοή της διάρκειας εκμετάλλευσης της υπόγειας αποθήκης από την Energean Oil της (23 Νοεμβρίου 2014). Την ημερομηνία εκείνη, η παραχώρηση επιστρέφει πίσω στο Δημόσιο, δηλαδή στο ΤΑΙΠΕΔ. Προφορικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο διαγωνισμό φέρονται να έχουν εκφράσει τέσσερις τουλάχιστον εταιρείες, όπως οι Socar, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ, και Energean Oil.

Το πεδίο της Νότιας Καβάλας έχει παράξει τα τελευταία 30 χρόνια κοντά στα 1 δισ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Το project μπορεί να τροφοδοτήσει το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου με έως 4 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως, ποσότητα που μεταφράζεται στο 40% των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο για περίοδο 90 ημερών.