Η εποπτική Αρχή των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προειδοποίησε τους καταναλωτές ότι ενέχει κινδύνους η χρήση των ψηφιακών νομισμάτων όπως είναι το Bitcoin, το οποίο το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει πολύ μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή του, μεταξύ 340 και 1.200 δολαρίων.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή προειδοποίησε επίσης ότι δεν υπάρχει προστασία ή αποζημίωση αν παραβιαστούν από χάκερ τα «ψηφιακά πορτοφόλια», αν παρουσιαστούν τεχνικά προβλήματα στις συναλλαγές ή αν κλείσει η πλατφόρμα διαπραγμάτευσης όσων χρησιμοποιούν Bitcoin.

Ανάλογες προειδοποιήσεις έχουν απευθύνει ήδη η Τράπεζα της Γαλλίας και η Τράπεζα της Κίνας.

Τα Bitcoin δεν είναι εγγυημένα από καμία κεντρική τράπεζα ή κυβέρνηση και η αξία τους εξαρτάται μόνο από την εμπιστοσύνη του κοινού σε αυτά. Οι εποπτικές Αρχές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τα ψηφιακά νομίσματα και εξετάζουν αν οι συναλλαγές τους θα έπρεπε να τεθούν υπό εποπτεία. Σήμερα χρησιμοποιούνται περίπου εκατό διαφορετικά ψηφιακά νομίσματα και το πιο γνωστό είναι το Bitcoin. Μερικές πλατφόρμες συναλλαγών σε ψηφιακά νομίσματα έχουν κλείσει από τις Αρχές επειδή υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να χρησιμοποιούνται για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι εποπτικές Αρχές εξετάζουν επίσης εάν οι χρήστες ψηφιακών νομισμάτων γλιτώνουν φόρους από τις συναλλαγές τους με αυτά.