Δύο άνδρες ηλικίας 18 και 50 ετών αντίστοιχα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των συνεχών και έντονων βροχοπτώσεων και των πλημμύρων που έπληξαν το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Αγνοούνται δυο ακόμη άνθρωποι, ενώ ένας τρίτος εντοπίστηκε και νοσηλεύεται. «Έχουμε πληροφορίες ότι στην Ανσιέτα στη βόρεια ζώνη του Ρίο υπήρξαν κατολισθήσεις και δύο άνθρωποι πιθανώς να έχουν θαφτεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

Σχεδόν 2.000 οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε αρκετούς δήμους, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι σειρήνες ακούστηκαν σε 43 φαβέλες, προειδοποιώντας τους κατοίκους να φύγουν από τα φτωχικά τους για προληπτικούς λόγους.

Η κατάσταση σε πολλές περιοχές της πόλης είναι χαοτική με πλημμυρισμένους δρόμους και ο δήμαρχος Εδουάρδο Παές συνέστησε στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, είχαμε πολύ δυνατές βροχές. Προτεραιότητά μας είναι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης στις φαβέλες και στις περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο κατολισθήσεων» , είπε ο Παές στην τηλεόραση Globo. Ο δήμαρχος σημείωσε ότι οι εργασίες ήταν σε εξέλιξη σε διάφορα σημεία για να διορθωθεί η κατάσταση, αλλά «είναι μακρά και πολύπλοκη διαδικασία», όπως είπε.

Στην περιοχή του γηπέδου Μαρακανά όπου θα διεξαχθεί το ερχόμενο καλοκαίρι ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου η κυκλοφορία διακόπηκε, καθώς η κομβική λεωφόρος Μαρακάνα πλημμύρισε. Το τοπικό αεροδρόμιο Σάντος έκλεισε και οι προσγειώσεις αεροσκαφών σταμάτησαν.

Η νότια και η τουριστική περιοχή του Ρίο όπως και το διοικητικό κέντρο δεν «ξέφυγαν» από την βροχή. Πολλοί δρόμοι και εκεί είναι μερικώς πλημμυρισμένοι.

Στην Πολιτεία της Μπαϊα, στα βορειοανατολικά, τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των καταρρακτωδών βροχών που έπεσαν στο δήμο Λαγιεντίχο το βράδυ της περασμένης Κυριακής προς τη Δευτέρα.