Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ισραήλ, γνωστού ως Κνεσέτ, «πέταξε» έξω από το κτίριο το πλήρωμα ενός ασθενοφόρου που βρισκόταν εκεί στο πλαίσιο εθελοντικής αιμοδοσίας, διότι αρνήθηκαν να πάρουν αίμα από την γεννημένη στην Αιθιοπία 32χρονη βουλευτή Πνίνα Ταμάνο Σάτα του κόμματος Yesh Atid.

Η βουλευτής προθυμοποιήθηκε να δώσει αίμα στην κινητή μονάδα αιμοληψίας που είχε μεταβεί στο κοινοβούλιο αλλά ένα μέλος του πληρώματος της το απαγόρευσε με την αιτιολογία ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις της αιμοδοσίας επειδή μετανάστευσε στο Ισραήλ από την Αιθιοπία σε ηλικία τριών ετών.

Το πλήρωμα της κινητής μονάδας αιμοληψίας στηρίχτηκε σε μια κατευθυντήρια οδηγία του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ στην οποία αναφέρεται ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται αίμα από άτομα που έχουν γεννηθεί σε χώρες με υψηλή συχνότητα εμφάνισης του ιού HIV ή από άτομα που έζησαν σε αυτές τις χώρες πάνω από ένα χρόνο.

«Ταπεινώνουν μια ολόκληρη κοινότητα»
 
«Σαφώς και τα δείγματα αίματός μου έχουν περάσει από έλεγχο, δεν υπήρξε ποτέ οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας ... παρ' όλα αυτά, υπάρχει μια τάση να μην μπαίνουν καν στον κόπο να ερευνούν, ακόμη και αν ξέρουν ότι έτσι ταπεινώνουν μια ολόκληρη κοινότητα», είπε η βουλευτής στο τηλεοπτικό Κανάλι 10.

Ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες που ενημερώθηκε εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το περιστατικό. «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία διαφοροποίηση μεταξύ του αίματος των ισραηλινών πολιτών. Ολοι στο Ισραήλ είναι ίσοι» είπε ο πρόεδρος Πέρες.

Ο υπουργός Υγείας Γαέλ Τζερμάν χαρακτήρισε το συμβάν «ντροπή» και δήλωσε ότι θα διατάξει δημόσια διαβούλευση για να αλλάξει τις κατευθυντήριες γραμμές ενώ μια κοινοβουλευτική επιτροπή αναμένεται να συζητήσει το περιστατικό την επόμενη εβδομάδα.

«Είναι σοκαριστικό»

Ο υπουργός στέγασης Ούρι Αριέλ είπε ότι είναι «σοκαριστικό να ακούω ότι κάποιος νομίζει πως το αίμα της Ταμάνο Σάτα και των υπόλοιπων Εβραίων της Αιθιοπίας, είναι λιγότερο κόκκινο από το αίμα όλων των υπολοίπων. Κάθε ζωή που μπορεί να σωθεί πρέπει να σωθεί, οπότε πρέπει να πάρουμε το αίμα από τους Εβραίους με καταγωγή από την Αιθιοπία, οι οποίοι υπηρετούν στο στρατό και έχουν όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των πολιτών του Ισραήλ».

Το 1996, χιλιάδες μέλη της κοινότητας των Αιθιόπων του Ισραήλ πολιόρκησαν το γραφείο του τότε πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες σε μια βίαιη διαμαρτυρία για την ισραηλινή ρατσιστική συμπεριφορά εναντίον τους.

Η κοινότητα των Εβραίων προερχόμενων από την Αιθιοπία αριθμεί περίπου 100.000. Από το 1996, λιγότεροι από 10 Εβραίοι αιθιοπικής καταγωγής έχουν εισέλθει στο κοινοβούλιο του Ισραήλ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από