Ηγέτες από όλο τον κόσμο και χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί περνούν από χθες μπροστά από το σκεπασμένο με τη σημαία της Νότιας Αφρικής φέρετρο όπου βρίσκεται η σορός του Νέλσον Μαντέλα, στο Union Buildings, έδρα της κυβέρνησης στην Πρετόρια. Εκεί, δηλαδή, όπου είχε ορκιστεί, πριν από 19 χρόνια, ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος μιας απελευθερωμένης χώρας.

Κάποιοι έκαναν τον σταυρό τους, άλλοι κοιτούσαν το πρόσωπο του Μαντέλα μέσα από το γυαλί που έχει στο επάνω μέρος του το φέρετρο, το οποίο τοποθετήθηκε στο κέντρο της μεγάλης αίθουσας στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της κυβέρνησης, στην πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής. Ο Μαντέλα είναι ντυμένος με ένα μαύρο και κίτρινο πουκάμισο, στο παραδοσιακό στυλ που είχε υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τους κανόενς που υιοθετήθηκαν κατά το επίσημο τελετουργικό, στην αίθουσα δεν επιτρέπονται οι φωτογραφικές μηχανές.

ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ. Οι πρώτοι που πέρασαν μπροστά από το φέρετρο χθες το πρωί ήταν μέλη της οικογένειάς του και ηγέτες που παρέμειναν στη Νότια Αφρική μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε προς τιμήν του στο στάδιο FNB του Γιοχάνεσμπουργκ. Ο κόσμος άρχισε να συρρέει και το απόγευμα είχαν δημιουργηθεί μεγάλες ουρές έξω από το κτίριο, με αποτέλεσμα πολλοί να μην κατορθώσουν τον δουν τον μεγάλο ηγέτη. Γι’ αυτό το λόγο εκπρόσωπος της κυβέρνησης τους προέτρεψε να επιστρέψουν νωρίς σήμερα ή ακόμη και αύριο για να πάρουν μέρος στο λαϊκό προκσύνημα.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, ο ομόλογός του της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε και άλλοι ηγέτες, κυρίως αφρικανικών χωρών, πέρασαν σε δύο σειρές μπροστά από το φέρετρο στο οποίο παραστέκεται τιμητικό άγημα τεσσάρων αξιωματικών του Ναυτικού με λευκές στολές. Το τελευταίο «αντίο» είπαν επίσης ο τραγουδιστής των U2 Μπόνο, ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Φρεντερίκ ντε Κλερκ, ο οποίος άλλωστε τιμήθηκε μαζί με τον Μαντέλα το 1993 με το Νομπέλ Ειρήνης επειδή έθεσαν τέλος στο απαρτχάιντ. «Ελπίζω η επιθυμία του για συμφιλίωση που θα διαρκέσει να συνεχίσει να εκπληρώνεται στη Νότια Αφρική», δήλωσε.

Η χήρα του Γκράσα Μάσελ, η πρώην σύζυγός του Γουίνι και άλλα μέλη της οικογένειάς του επίσης πέρασαν μπροστά από το φέρετρο. Κάποιοι έδειχναν χαμένοι για λίγο. Ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ έμεινε ακίνητος για λίγο πριν βγάλει το χαρακτηριστικό μαύρο καπέλο του και κάνει τον σταυρό του. Λίγο πιο πέρα έστεκαν αστυνομικοί, ένας εκ των οποίων κρατούσε ένα κουτί με χαρτομάντιλα καθώς όσο περνούσε η ώρα πολλοί από τους πολίτες που περνούσαν εκδήλωναν έντονα τη θλίψη και το πένθος τους.

ΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ. Η σορός μεταφέρθηκε στο κεντρικό κτίριο της Πρετόρια από στρατιωτικό νοσοκομείο. Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να δουν την αυτοκινητοπομπή και να την συνοδεύσουν μέχρι το κεντρικό κτίριο τραγουδώντας παλιά τραγούδια του αγώνα εναντίον του απαρτχάιντ και φωνάζοντας λόγια αποχωρισμού στον Μαντέλα, που πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου σε ηλικία 95 ετών.

Παρόμοιες αναμένεται να είναι οι σκηνές που θα εξελιχθούν στην Πρετόρια τόσο σήμερα όσο και αύριο, οπότε θα ολοκληρωθεί το λαϊκό προσκύνημα. Η σορός του Νέλσον Μαντέλα θα μεταφερθεί αεροπορικώς το Σάββατο στην γενέτειρά του, το χωριό Κούνου, όπου και θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη ταφή την Κυριακή.