Σε επικερδείς επιχειρήσεις έχουν μετατραπεί ορισμένα ιδιωτικά Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), κερδοσκοπώντας παρανόμως από τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως καταγγέλλουν δήμαρχοι αλλά και εργαζόμενοι στον ΧΥΤΑ Φυλής. Σημείο – κλειδί αποτελούν τα υπολείμματα που θεωρητικά μένουν μετά τον διαχωρισμό των ανακυκλούμενων υλικών και τα οποία μεταφέρονται προς ταφή.

«Υπογράφουν συμβάσεις με τους δήμους της Αττικής για τη συλλογή των υλικών ανακύκλωσης από τους λεγόμενους μπλε κάδους. Βάσει αυτών θα πρέπει να μεταφέρουν το περιεχόμενό τους σε ειδικούς χώρους, να προχωρήσουν σε διαλογή όσων είναι πραγματικά προς ανακύκλωση και στη συνέχεια μόνον τα άχρηστα υπολείμματα να τα οδηγήσουν στον ΧΥΤΑ για ταφή» περιγράφουν αιρετοί.

«Η εταιρεία ανακύκλωσης με την οποία συνεργάζομαι συλλέγει 1.000 τόνους από τους μπλε κάδους από το δήμο μου και μου δηλώνει πως το 33% αυτών είναι υπολείμματα που πρέπει να οδηγηθούν στον ΧΥΤΑ Φυλής» αναφέρει στα «ΝΕΑ» δήμαρχος της Αττικής. «Δυστυχώς, δεν υπάρχει πρόβλεψη να ελέγξει ο δήμος τις ποσότητες είτε του περιεχομένου των μπλε κάδων είτε των υπολειμμάτων, κάτι που θα μπορούσε να γίνει μόνον εάν υπήρχαν ειδικά ζυγιστήρια σε κάθε περιοχή», διευκρινίζει.

Το κόλπο που χρησιμοποιούν αρχικά οι εταιρείες –όπως έχει περιγραφεί και σε αυτοψίες επιθεωρητών ελεγκτών –είναι να βαφτίζουν υπολείμματα σημαντικές ποσότητες υλικών που κανονικά θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν, αλλά θα τους επιβάρυναν με έξτρα κόστος για τη διαλογή και την επεξεργασία τους. Ετσι, τα στέλνουν κατευθείαν στον ΧΥΤΑ. Αποτέλεσμα είναι ο ιδιώτης να εισπράττει το ποσό της σύμβασης για την ανακύκλωση, χωρίς στην πράξη να ανακυκλώνει…

Πρόκειται για το πρώτο μόνο σκέλος της κομπίνας ως προς τις ποσότητες υπολειμμάτων που δηλώνουν οι εταιρείες ανακύκλωσης πως οδηγούν για ταφή στον ΧΥΤΑ. Το δεύτερο κόλπο αφορά το γεγονός πως οι ίδιες εταιρείες εμφανίζονται να εξυπηρετούν και περιοχές εκτός Λεκανοπεδίου για τη συλλογή των απλών οικιακών απορριμμάτων, από τους κανονικούς δηλαδή κάδους.

Κάποιοι δήμοι που, για παράδειγμα, δεν έχουν επαρκή μηχανολογικό εξοπλισμό, χρησιμοποιούν ιδιωτικά συνεργεία. Και για αυτή την «εξυπηρέτηση» οι εταιρείες υπογράφουν βέβαια συμβάσεις και αμείβονται αδρά από τους περιφερειακούς δήμους της χώρας.

ΤΟ ΚΟΚΤΕΪΛ. Η διπλή αυτή ιδιότητα των εταιρειών τούς δίνει, όμως, τη δυνατότητα να μεταφέρουν λαθραία τα εκτός Αττικής οικιακά απορρίμματα στον ΧΥΤΑ παρ’ ότι ρητά απαγορεύεται. «Τα ανακατεύουν μαζί με τα υπολείμματα από τα υλικά ανακύκλωσης, που συλλέγουν από τους μπλε κάδους στην Αττική και τα ρίχνουν χωρίς κόστος στον ΧΥΤΑ Φυλής» αναφέρουν οι επιθεωρητές, επισημαίνοντας πως με τον τρόπο αυτό επιβαρύνουν τους δήμους του Λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με δημάρχους της Αττικής, για τη μεταφορά των όποιων απορριμμάτων –ακόμη και των υπολειμμάτων της ανακύκλωσης –ο εκάστοτε δήμος χρεώνεται 45 ευρώ τον τόνο. Αντιθέτως, το κόστος για τους ιδιώτες είναι 60 ευρώ ο τόνος. «Παρουσιάζοντας τα ΚΔΑΥ κάποιες ποσότητες ως υπολείμματα της ανακύκλωσης από τους δήμους της Αττικής, τους χρεώνουν και για τα παράνομα οικιακά απορρίμματα, ενώ οι ίδιες οι εταιρείες γλιτώνουν τα 60 ευρώ για τη μεταφορά κάθε τόνου, που κανονικά θα έπρεπε να καταβάλλουν στον ΧΥΤΑ».