Με στόχο το κέρδος οι ιδιωτικές εταιρείες φτάνουν μέχρι το σημείο να ρίχνουν ακόμη και ανθρώπινα μέλη μέσα στον ΧΥΤΑ. Μπροστά σε τέτοιες φρικιαστικές εικόνες έχουν βρεθεί κατ’ επανάληψη οι εργαζόμενοι του χώρου, όταν οι εταιρείες μεταφέρουν παράνομα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα.

Το προηγούμενο κρούσμα πριν από το χθεσινό περιστατικό είχε σημειωθεί στα τέλη Νοεμβρίου, με ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει τη μεταφορά των οικιακών απορριμμάτων από δήμο της Αττικής. Οπως όμως διαπιστώθηκε, στους 10 τόνους που επιχείρησε να αδειάσει οι επτά ήταν ιατρικά απόβλητα. Οροί, πανιά από χειρουργείο και σύριγγες βρέθηκαν ανάμεσα σε άλλα σκουπίδια.

«Επιχείρησε να δικαιολογήσει την ύπαρξή τους επειδή, λέει, ο συγκεκριμένος δήμος έχει και νοσοκομείο και προφανώς πέταξε τα απόβλητα στους κάδους με τα απλά απορρίμματα», λένε εργαζόμενοι στον χώρο, αλλά προσθέτουν: «Αν είναι δυνατόν να βγάλει ένα νοσοκομείο επτά τόνους μέσα σε μία ημέρα, όταν συνολικά οι ποσότητες που φτάνουν στην ειδική μονάδα αποτέφρωσης του ΧΥΤΑ από όλα τα νοσοκομεία δεν ξεπερνούν τους 10 τόνους ημερησίως».

Οπως διευκρινίζουν, η εταιρεία κάπου είχε αποθηκεύσει τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα, στη συνέχεια «ελάφρωσε» το φορτίο που μετέφερε από τα οικιακά απορρίμματα και φόρτωσε νοσοκομειακά. Ο λόγος είναι απλός: με τον τρόπο αυτόν θα γλίτωνε 11.585 ευρώ.

Παρουσιάζοντάς τα ως οικιακά απορρίμματα δήμου έπρεπε να καταβάλει 45 ευρώ τον τόνο, δηλαδή μόνον 315 ευρώ, ενώ εάν πήγαινε τα ιατρικά απόβλητα κανονικά για αποτέφρωση στην ειδική μονάδα το κόστος είναι 1,70 ευρώ το κιλό. Θα πλήρωνε τότε 11.900 ευρώ για τους επτά τόνους.

Το φαινόμενο, βέβαια, δεν είναι νέο. «Μετέφεραν και απέρριπταν στον χώρο του ΧΥΤΑ επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα (χρησιμοποιημένες σύριγγες, φιάλες με αίμα, μέλη ανθρώπινα κ.λπ.), αναμεμειγμένα με οικιακού τύπου απορρίμματα», ήταν η χαρακτηριστική επισήμανση του πορίσματος των Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ήδη από το 2010.