Χρυσάφι κρύβεται πίσω από τους σωρούς απορριμμάτων που διακινούνται καθημερινά στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Εταιρείες που κάνουν τζίρους εκατομμυρίων χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα και παραθυράκια, συμμορίες που πλουτίζουν μαζεύοντας παλιοσίδερα, αλλά και υπάλληλοι του χώρου και δήμων που κάνουν τουλάχιστον τα στραβά μάτια, όταν δεν συμμετέχουν ενεργά σε παρανομίες, συνθέτουν αυτό που δεκαετίες τώρα έχει καταγγελθεί ως η μαφία των σκουπιδιών. Τα κυκλώματα αυτά με κάθε ευκαιρία επιχειρούν να μπλοκάρουν κάθε έργο εκσυγχρονισμού της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς θα τα έθετε αυτομάτως εκτός νυμφώνος.

Μια από τις πληγές του ΧΥΤΑ Φυλής ήρθε ξανά χθες στο προσκήνιο, με ένα νέο κρούσμα παράνομης απόθεσης περίπου οκτώ τόνων επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων, τα οποία εντοπίστηκαν μέσα σε οχήματα –ένα δημοτικό απορριμματοφόρο από τον Πειραιά και ένα ιδιωτικό –που τυπικά μετέφεραν οικιακά απορρίμματα στον χώρο. Πρόκειται για ένα από τα κόλπα που χρησιμοποιούνται ώστε να έχουν κέρδος οι εμπλεκόμενοι, με δεδομένο πως εάν τα οδηγούσαν ως όφειλαν στην ειδική μονάδα αποτέφρωσης του ΧΥΤΑ θα έπρεπε να καταβάλουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ.

Μπροστά στο οικονομικό όφελος, έφτασαν μάλιστα στο σημείο να επιχειρήσουν να περάσουν προς ταφή ακόμη και ραδιενεργά νοσοκομειακά απόβλητα, αγνοώντας τους κινδύνους για τους εργαζόμενους στον χώρο αλλά και για τη δημόσια υγεία. Ευτυχώς, τα μηχανήματα στον ΧΥΤΑ Φυλής κατέγραψαν τις υψηλές εκπομπές ακτινοβολίας και αμέσως ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες Αρχές. Με εντολή της Εισαγγελίας Περιβάλλοντος οι οδηγοί των οχημάτων συνελήφθησαν και τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα οδηγήθηκαν στην ειδική μονάδα αποτέφρωσης για να περάσουν από την κατάλληλη επεξεργασία.

ΤΟ «ΠΑΡΤΙ». «Η νομοθεσία είναι σαφής. Τα νοσοκομειακά απορρίμματα δεν μπορεί να πέφτουν σε χώρο υγειονομικής ταφής», τόνισε ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ (ΕΔΣΝΑ) και περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός και πρόσθεσε: «Αυτό το πάρτι θα τερματιστεί, ας το καταλάβουν όλοι. Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο». Εδώ και δεκαετίες, όμως, όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» το πάρτι καλά κρατεί γύρω από τα σκουπίδια.