Ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για το θέμα της άρσης των πλειστηριασμών ακόμα και μονομερώς ώς τις 20 Δεκεμβρίου, όποτε και κλείνει η Βουλή, αφού η ισχύουσα διάταξη λήγει με το τέλος του 2013.

Οπως σημείωναν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, η συζήτηση εξελίσσεται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος αφορά τη μεταβατική περίοδο ενός έτους, δηλαδή και το 2014, στη διάρκεια της οποίας θα συνεχιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.Ωστόσο ακόμα δεν είναι σαφές τι θα περιλαμβάνει η τροπολογία που θα καταθέσει η κυβέρνηση. Τα αντικειμενικά και τα εισοδηματικά κριτήρια όσων θα προστατεύονται μπορεί να είναι δυο από τις βασικές παραμέτρους που θα αποφασιστούν τις επόμενες ήμερες.

Ο δεύτερος αφορά τον νόμο Κατσέλη ο οποίος συμφώνα με στελέχη του υπουργείου δεν πρόκειται να αλλάξει,άλλα θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών ώστε να αποσυμφορηθούν τα ειρηνοδικεία, καθώς σήμερα εκκρεμούν περίπου 80.000 αιτήσεις δανειοληπτών.

Ο τρίτος άξονας αφορά την εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2015 ενός νέου μόνιμου καθεστώτοςεξωδικαστικής διαχείρισης των δανείων των νοικοκυριών στα πρότυπα του ιρλανδικού μοντέλου το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του τις έννοιες του συνεργάσιμου δανειολήπτη και των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης.

Τέλος, θα υπάρξει κατάργηση της νομοθετικής διάταξης Παπαθανασίου (2009), η οποία προέβλεπε την απαγόρευση των πλειστηριασμών όχι μόνο της πρώτης κατοικίας για οφειλές σε τράπεζες μέχρι ποσού 200.000 ευρώ.