Σε πιλοτική λειτουργία τέθηκε την Πέμπτη επισήμως το κέντρο διανομής προϊόντων της κινεζικής εταιρείας Huawei στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Η υλοποίηση των σχεδίων της Huawei, ενός εκ των μεγαλύτερων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και συσκευών κινητής τηλεφωνίας, για την αξιοποίηση του Πειραιά ως κόμβου για τη διακίνηση των προϊόντων του προς την Ευρώπη, είχε προγραμματιστεί για τις αρχές του 2014 .

Ωστόσο, ξεκίνησε νωρίτερα, στο πλαίσιο και της δέσμευσης που ανέλαβε η διοίκηση της Huawei τον Μάιο του 2013, στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα.

«Με δυνατότητα υποδοχής πάνω από τέσσερα εκατομμύρια TEU το χρόνο, ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) είναι ένας αξιόπιστος και σημαντικός εταίρος για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Huawei», δήλωσε ο κ. Jeffrey Zhou, διευθύνων σύμβουλος της Huawei Ελλάδας, στην εκδήλωση που έγινε στο λιμάνι του Πειραιά.

«Ξεκινήσαμε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα πρόσφατα και το πρώτο κοντέινερ με προϊόντα της Huawei έφτασε στην Ελλάδα το Νοέμβριο, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία μας με τον ΣΕΠ», ανέφερε ο κ. Zhou και πρόσθεσε:

«Μέσω του προγράμματος αυτού, θα επιβεβαιώσουμε στην πράξη τις δυνατότητες για μελλοντική επέκταση του κέντρου διανομής»

Ο ΣΕΠ, ως θυγατρική της Cosco, θα διαχειρίζεται τη διεθνή διανομή προϊόντων, ανταλλακτικών και άλλων τηλεπικοινωνιακών ειδών της Huawei, που φθάνουν από την Κίνα και κατευθύνονται προς την Ευρώπη.

Πρόκειται για προϊόντα που αφορούν το σύνολο της παραγωγής της Huawei, όπως δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας, κινητά τηλέφωνα, οπτικές και ευρυζωνικές συσκευές, υπηρεσίες τηλεπικοινωνιακών λύσεων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και καταναλωτικά αγαθά.

Η πλήρης ανάπτυξη του κόμβου της Huawei στον Πειραιά, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της επόμενης πενταετίας.

Η κινεζική εταιρεία εκτιμά ότι από τις επενδύσεις που θα γίνουν θα προκύψει ετήσιος τζίρος της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ για την ελληνική αγορά. Στα πλάνα της Huawei είναι ακόμη η δημιουργία στην Ελλάδα ενός κέντρου έρευνας και καινοτομίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης επεσήμανε από την πλευρά του πως «ο σταθμός της Huawei ενισχύει τη θέση του Πειραιά, στο διεθνή χάρτη των μεταφορών, καθώς τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας της εταιρίας θα διανέμονται στις αγορές της Ευρώπης μέσω της Ελλάδας».

Ο Πρέσβης της Κίνας κ. Du Qiwen, χαρακτήρισε την πιλοτική λειτουργία του κέντρου διανομής της Huawei στο ΣΕΠ ως «ένα γεγονός μεγάλης σημασίας για τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, το μέλλον του Πειραιά και της χώρας, το οποίο θα συνεισφέρει στην πρόοδο και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από