Να λοιπόν που ο Σον Κόνερι και οι άλλοι σκωτσέζοι αυτονομιστές έχουν κατατρομοκρατήσει τους Εγγλέζους.

Η απίστευτη προοπτική του χρόνου τέτοια εποχή να έχει αποσχιστεί η Σκωτία από τη Βρετανία και να αποτελεί ένα ανεξάρτητο κράτος άρχισε να ενεργοποιεί τα επιχειρηματικά λόμπι του Λονδίνου –πιθανότατα με ενθάρρυνση από την κυβέρνηση του Λονδίνου. Ετσι, δύο από τα τέσσερα μεγάλα βρετανικά σουπερμάρκετ άρχισαν να υπονοούν ανατιμήσεις προϊόντων στα καταστήματα της Σκωτίας σε περίπτωση που στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου 2014 οι «μπρέιβχαρντ» αποφασίσουν την ανεξαρτησία τους.

«Ενα «ναι» στο δημοψήφισμα θα καθιστούσε τη Σκωτία λιγότερο ελκυστική για επενδύσεις και θα ανέβαζε τα κόστη μας», δήλωσε στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος της Asda Αντι Κλαρκ, ενώ εκπρόσωπος του Morrisons αναρωτήθηκε: «Γιατί οι πελάτες μας στο Κάρντιφ να επιδοτούν εκείνους στο Αμπερντίν»;

Τα σουπερμάρκετ θεωρούν υψηλό το κόστος διανομής στην αραιοκατοικημένη Σκωτία, ενώ γκρινιάζουν και για έναν τοπικό φόρο στα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ και καπνό (λένε ότι τους στοιχίζει 30 εκατ. στερλίνες ετησίως).

Αλλά οι αυτονομιστές έχουν υποσχεθεί μείωση των εταιρικών φόρων και των δασμών στα καύσιμα, ώστε να μειωθεί το κόστος διανομής.

Είναι αλήθεια ότι ούτε τα Asda και Morrisons ούτε τα Tesco και Sainsbury απειλούν ανοιχτά τους σκωτσέζους ψηφοφόρους με ανατιμήσεις. Αλλά ούτε οι γκρίνιες των δύο πρώτων στο BBC μοιάζουν τυχαίες, ούτε η πληροφορία των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι «ένα εκ των τεσσάρων μεγάλων σουπερμάρκετ επιβεβαίωσε ότι πιθανόν να προχωρήσει σε αυξήσεις».