Την άποψη του ΔΝΤ ότι η συζήτηση για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών στην Ελλάδα είναι ένα «σημαντικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί με έναν κοινωνικά ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο» εξέφρασε την Πέμπτη μιλώντας από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.

Ερωτηθείς για τις εν εξελίξει συζητήσεις της τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση τόνισε πως καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται δεν θα ήταν σωστό να σχολιάσει και να περιέλθει σε λεπτομέρειες. Πάντως, επιβεβαίωσε πως οι επικεφαλής της τρόικας θα αποχωρήσουν από την Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και ότι αναμένεται επιστροφή τους τον Ιανουάριο.

«Αναμένουμε μια πλήρη διαπραγματευτική ομάδα να επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο και αφού οι ελληνικές αρχές καταγράψουν περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος, με στόχο να επιτευχτεί συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο» ανέφερε ο Ράις.

Σχετικά με την στάση που υιοθετεί η τρόικα στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απάντησε παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις του Πόουλ Τόμσεν στην «Καθημερινή», όπου ο Δανός επικεφαλής του προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα είχε αναφέρει πως η χώρα θα χρειασθεί να λάβει νέα μέτρα την περίοδο 2014 - 2016, όχι οριζόντια, αλλά στοχευμένα και πως θα απατηθεί περαιτέρω περιορισμός της σπατάλης.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στις Βρυξέλλες για το ζήτημα του λάθος πολλαπλασιαστή του ελληνικού προγράμματος ο Ράις ανέφερε πως πρόκειται για μια «παλιά ιστορία» και αναγνώρισε πως οι υποθέσεις βάσει των οποίων κατακλείσθηκε το πρόγραμμα το 2010 ήταν λανθασμένες, ωστόσο εν συνεχεία άλλαξαν.

«Στο νέο πρόγραμμα οι παραδοχές άλλαξαν λαμβάνοντας υπόψη τις νέες εξελίξεις. Το πρόγραμμα τώρα περιλαμβάνει πολύ μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή και σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Επιπρόσθετα η Ελλάδα έλαβε ελάφρυνση του χρέους (μέσω χαμηλότερων επιτοκίων)» τόνισε ο Ράις. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η επιμονή στη δημοσιονομική προσαρμογή είναι ρεαλιστική και απαραίτητη προκειμένου να μειωθεί το ελληνικό χρέος και να ανακτήσει η χώρα την έξοδο στις αγορές.

Σε ερώτηση για το κλίμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τις πολιτικές αντιδράσεις ανέφερε πως η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός περνάνε δύσκολα, ωστόσο η στήριξη του ΔΝΤ είναι εμφανής και επικεντρώνεται στο να ανακτήσει η Ελλάδα την ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να εξέλθει η χώρα από την κρίση.

Ειδικά για τους πλειστηριασμούς ακινήτων ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναγνώρισε πως είναι σημαντικό ζήτημα. «Οι συζητήσεις για τους πλειστηριασμούς είναι σημαντικό θέμα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με έναν κοινωνικά ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο» αρνούμενος να σχολιάσει φήμες ότι κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το θέμα. «Δεν θα σχολιάσω φήμες» είπε.

«Το ΔΝΤ δεν υποστηρίζει το bail in»

Σε ερώτηση πώς προσεγγίζει το ΔΝΤ το θέμα των τραπεζικών διασώσεων με ίδια μέσα (bail-in) αναφέρθηκε στην ανάγκη τραπεζικής ενοποίησης στη ζώνη του ευρώ και εγκαθιδρύσεως ενός κεντρικού συστήματος εκκαθαρίσεως των τραπεζών. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ δεν έχει υιοθετήσει ή υποβάλλει κάποια πρόταση για το bail in και δεν έχει υποστηρίξει κάτι τέτοιο σε κάποιο πρόγραμμα.

Ο Ράις αποκάλυψε πως ήδη από το Μάιο του 2013 το ΔΝΤ έχει αναλάβει να συντάξει έκθεση για το σωστό τρόπο που θα πρέπει να γίνονται οι αναδιαρθρώσεις χρέους (είχε παρουσιάσει και σχετικό έγγραφο), καθώς διαπιστώθηκε πως σε πολλές περιπτώσεις οι αναδιαρθρώσεις ήταν ανεπαρκείς ως προς την απόσυρση χρέους και έγιναν αργά με αποτέλεσμα να επωμιστούν βάρος οι φορολογούμενοι και ο επίσημος τομέας (όπως στην Ελλάδα).

Ο ίδιος ανέφερε πως η σχετική έκθεση που θα υιοθετεί τη λογική της αγοράς και θα αναφέρεται στα θετικά και αρνητικά των αναδιαρθρώσεων θα παρουσιασθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείο το νωρίτερο τον Ιούνιο 2014.

Τέλος, σχετικά με τα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες για νέο «Grexit» ο κ. Ράις αρνήθηκε να τα σχολιάσει και ανέφερε πως τις τελευταίες ημέρες οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν απαντήσει δημοσίως στο ότι Ελλάδα θα πρέπει να εξέλθει από το ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από