Την τελευταία φορά που την είδαμε ήταν, όπως συνήθως, σκυμμένη πάνω από μια πρόχειρη, υπαίθρια κουζίνα που είχε στηθεί για τις ανάγκες ενός ανταλλακτικού παζαριού στην αυλή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Γύρω της μαζεμένα όλα τα «παιδιά» της, ο Κοσκινάς, ο Καραθάνος, οι αδελφοί Λιάκοι. Αλλά η Εύη Βουτσινά δεν θα μας ξαναμαγειρέψει πια. Απεβίωσε προχθές τη νύχτα έπειτα από μια δύσκολη επέμβαση, σε ηλικία μόλις 63 ετών. Είχε σπουδάσει αγγλική φιλολογία, από τις αρχές του 1990 όμως ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μαγειρική και το γράψιμο. Δεν ήταν μια απλή μαγείρισσα η Εύη. Ερευνούσε και κατέγραφε με τρόπο συστηματικό τον διατροφικό μας πολιτισμό από το ένα άκρο της Ελλάδας ως το άλλο και γνώριζε όσο λίγοι τις ρίζες κάθε φαγητού και την πορεία των υλικών μέσα στον χρόνο. Συνεργαζόταν μόνιμα με την «Καθημερινή» και τον «Γαστρονόμο» και έχει αφήσει πίσω της ένα έργο πολύτιμο. Τα 20 βιβλία που έχει γράψει αναδεικνύουν με μοναδικό τρόπο την τελετουργία της παραδοσιακής μαγειρικής, ειδικά με ταπεινά υλικά.