Κατά 5,5% μειώθηκε η μέση δαπάνη ανά ξένο επισκέπτη τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013, ενώ πτωτικά κινήθηκε και ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Περίπου 2,963 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα τον Σεπτέμβριο, κατά 23,7% λιγότεροι σε σχέση με τον Αύγουστο – μήνα στον οποίο κορυφώνεται η ταξιδιωτική κίνηση – ενώ οι εισπράξεις ανήλθαν στα 1,75 δισ. ευρώ (28,9% λιγότερες σε σχέση με τον Αύγουστο).

Τα παραπάνω αποτελέσματα καταγράφει η έρευνα «ΞΕΕ-TNS ICAP-Quantos» για την περιφερειακή κατανομή της τουριστικής δαπάνης τον φετινό Σεπτέμβριο, κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε το 16% των ετήσιων αφίξεων και το 14% των ετήσιων προσδοκώμενων εσόδων.

«Πρωταθλητής» στα έσοδα και τον Σεπτέμβριο αναδεικνύεται η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ ουραγός στην κατηγορία είναι η περιφέρεια Θεσσαλίας. Στους δημοφιλέστερους προορισμούς περιλαμβάνονται η Κεντρική Μακεδονία, η Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, με περισσότερους από 650 χιλιάδες επισκέπτες, οι δύο πρώτες περιφέρειες και με σχεδόν 800 χιλιάδες επισκέπτες το Νότιο Αιγαίο. Ωστόσο οι επισκέπτες στην Κεντρική Μακεδονία έμειναν λιγότερες μέρες και ξόδεψαν λιγότερο ανά ημέρα παραμονής σε σύγκριση με τα νησιά.

Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης οι επισκέπτες παρέμειναν σχεδόν οκτώ ημέρες, δαπανώντας 740 και 670 ευρώ αντίστοιχα. Παρόμοιος είναι ο αριθμός των ημερών και για τους επισκέπτες των νησιών του Ιονίου, οι οποίοι όμως ξόδεψαν λιγότερα κατά την παραμονή τους (περίπου 560 ευρώ). Οι δαπάνες των παραθεριστών του Σεπτεμβρίου αντιστοιχούν στο 89,2% του συνολικού ποσού που εισπράχθηκε τον μήνα αυτό, ενώ η συνεισφορά των εμπόρων και των υπόλοιπων επαγγελματιών είναι συγκριτικά μικρή και υπολογίζεται στο 3,9% επί του συνόλου των τουριστικών δαπανών.

Σύμφωνα με την έρευνα το 82,2% του εισερχόμενου τουρισμού τον Σεπτέμβριο του 2013 επισκέφθηκε την Ελλάδα για λόγους αναψυχής, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 90% στις κύριες τουριστικές περιφέρειες όπως τα Ιόνια Νησιά, το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Από την άλλη, οι επισκέπτες για επαγγελματικούς λόγους στην Αττική (Αθήνα) άγγιξαν μόλις το 11,1%, στην Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη) το 25,6% και στην Ανατολική Μακεδονία –Θράκη το 17,6%, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες το ποσοστό είναι αμελητέο.
Η μελέτη αποτελεί μέρος της έρευνας για την Περιφερειακή Κατανομή της Ετήσιας Τουριστικής Δαπάνης, η οποία υλοποιείται συμπληρωματικά και σε εναρμόνιση με την Ετήσια Ερευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος. Στόχος της, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης είναι η παρουσίαση στο τέλος του χρόνου, ολοκληρωμένων και αναλυτικών στατιστικών στοιχείων για το σύνολο του εισερχόμενου τουρισμού της χώρας και για κάθε μια από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας αναλυτικά, ώστε να είναι εφικτή η υλοποίηση της κατάλληλης κατά περίπτωση και προορισμό στρατηγικής.