Σύγκλιση για παράταση του προστατευτικού πλαισίου για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας ακόμα ένα χρόνο, αλλά χωρίς ακόμα να υπάρχει οριστική συμφωνία, φάνηκε στη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τετάρτης η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους της Τρόικας.

«Υπάρχει σύγκληση, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία», δήλωσε μετά την συνάντηση υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι αν και οι εκπρόσωποι των δανειστών μας έχουν μετακινηθεί σε σχέση με τις αρχικές τους θέσεις, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα συνάντηση έως το τέλος της εβδομάδας, τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε επίπεδο ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ωστόσο ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ακόμα και μονομερώς ως τις 20 Δεκεμβρίου, οπότε και κλείνει η Βουλή για τα Χριστούγεννα, καθώς εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου η ισχύς της διάταξης για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας .

Παράλληλα, ο ενιαίος φόρος ακινήτων ήταν στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που ολοκληρώθηκε στις 6.15 το απόγευμα της Τετάρτης στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη με Παρασκευή.

Επίσης στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης, οΠρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, ενώ νωρίτερα θα έχει συνάντηση με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για το καυτό θέμα των πλειστηριασμών, όπως σημείωναν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η συζήτηση εξελίσσεται σε τρεις άξονες:

*** Ο πρώτος αφορά στη μεταβατική περίοδο ενός έτους, δηλαδή και το 2014, στην διάρκεια της οποίας θα συνεχιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας. Ωστόσο ακόμα δεν είναι σαφές τι θα περιλαμβάνει η τροπολογία που θα καταθέσει η κυβέρνηση. Τα αντικειμενικά και τα εισοδηματικά κριτήρια όσων θα προστατεύονται μπορεί να είναι δυο από τις βασικές παραμέτρους που θα αποφασιστούν τις επόμενες ήμερες.

*** Ο δεύτερος αφορά τον νόμο Κατσέλη, ο οποίος σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου δεν πρόκειται να αλλάξει, άλλα θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν τα Ειρηνοδικεία, καθώς σήμερα εκκρεμούν περίπου 80.000 αιτήσεις δανειοληπτών. Μάλιστα για την επιτάχυνση των διαδικασιών υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στα υπουργεία Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, το Συνήγορο του Καταναλωτή και τις τράπεζες.

*** Ο τρίτος άξονας αφορά την από 1ης Ιανουαρίου 2015 καθιέρωση ενός νέου μόνιμου καθεστώτος εξωδικαστικής διαχείρισης των δανείων των νοικοκυριών, στα πρότυπα του ιρλανδικού μοντέλου το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του τις έννοιες του συνεργάσιμου δανειολήπτη και των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης.

Τέλος, θα υπάρξει κατάργηση της νομοθετικής διάταξης Παπαθανασίου (2009), η οποία προέβλεπε την απαγόρευση των πλειστηριασμών όχι μόνο της πρώτης κατοικίας, για οφειλές σε τράπεζες μέχρι ποσού 200.000 ευρώ.

Νωρίτερα, περίπου στις 3.30, οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ εμφανίστηκαν και πάλι στο υπουργείο Οικονομικών και κάθισαν απέναντι από τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα και το επιτελείο του, σε μια νέα προσπάθεια να συμφωνήσουν σε «όσο περισσότερα θέματα γίνεται», όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, πριν από δύο μέρες.

Οι τροικανοί εξετάζουν τα στοιχεία που τους έδωσε η κυβέρνηση για τον φόρο ακινήτων, είπε η πηγή του οικονομικού επιτελείου.Οπως είναι γνωστό, οι δυο πλευρές διαφωνούν ως προς την εισπραξιμότητα του φόρου, με τους τροικανούς να την υπολογίζουν πολύ πιο κάτω από την κυβέρνηση.

Οπως έγινε γνωστό, στο νομοσχέδιο των ακινήτων θα περιλαμβάνεται διάταξη για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το νέο ανεξάρτητο όργανο για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού, το οποίο δημιουργείται. Επίσης, θα υπάρχουν διατάξεις που αφορούν θέματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Για τις αποδείξεις, ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι δεν έχουν καταλήξει, αν θα περιληφθεί σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο για τα ακίνητα.

Επίσης, δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, είπε ο ίδιος, αν και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε αναφέρει τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση ανέμενε την απάντηση της τρόικας στην πρότασή της ήδη από την Τρίτη.

Τέλος, ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι οι δυο πλευρές δεν έχουν καταλήξει ούτε στο θέμα του ΦΠΑ εστίασης, για τον οποίο εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής σε δοκιμαστική βάση, ως το τέλος του χρόνου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τρόικας-υπουργού Οικονομικών, ο Γιάννης Στουρνάρας έσπευσε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και εξερχόμενος δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις με την τρόικα, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα. «Θα φανεί» πρόσθεσε, ενώ σε ερώτηση για τα ΕΑΣ είπε ότι επίσης γίνονται συζητήσεις.

Ραντεβού τρόικας – Βενιζέλου

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος θα έχει στις 10 το πρωί της Πέμπτης συνάντηση με τα στελέχη της τρόικας, με αντικείμενο την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος αναμένεται να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη στη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων και ότι επιμένει στις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί στο θέμα των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων.

Μαχαίρι 50 εκατ. ευρώ

Στο μεταξύ, μαχαίρι 50 εκατ. ευρώ στους προϋπολογισμούς του 2014 θα υποστούν 500 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μετά από υπερβάσεις που διαπιστώθηκαν κατά την εκτέλεση των προϋπολογισμών τους το 2013.

Την ίδια ώρα, περίπου 100 υπάλληλοι σε τέσσερις φορείς του Δημοσίου οι οποίοι είχαν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας διαπιστώθηκε ότι συνέχισαν να λαμβάνουν το 100% των μισθών τους, χωρίς την προβλεπόμενη περικοπή του 25%

Σε συνεννόηση με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι περικοπές θα εφαρμοστούν αναδρομικά έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Οπως προκύπτει από δηλώσεις κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, διορθώνονται τα προβλήματα που καταγράφηκαν στην εφαρμογή των διατάξεων για το ενιαίο μισθολόγιο, με αποτέλεσμα εξοικονομήσεις της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ.

Προβλήματα παραμένουν σε ορισμένους φορείς οι οποίοι αρνούνται να εφαρμόσουν τις περικοπές υποστηρίζοντας ότι δεν εντάσσονται στη γενική κυβέρνηση. «Και σε αυτούς τους φορείς θα προχωρήσουν οι περικοπές, εφόσον δεν έχει αλλάξει η κατάταξή τους, εκτός γενικής κυβέρνησης, από την ΕΛΣΤΑΤ» υποστήριξε το ίδιο στέλεχος.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, εφορίες προχώρησαν ήδη στις τέσσερις πρώτες ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές , μετά την ενεργοποίηση του νέου συστήματος από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.