Από το ταμείο για... επιστροφή χρημάτων θα κληθούν να περάσουν το επόμενο διάστημα δημόσιοι υπάλληλοι, που εντοπίζονται να έχουν λάβει αποδοχές μεγαλύτερες από τις προβλέψεις του ενιαίου μισθολογίου.

Το μέτρο αυτό ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, την οποία είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης.
«Οποιοι, ελάχιστοι νόμισαν ότι μπορεί να παρεκκλίνουν εντοπίζονται, επιστρέφουν τους δημόσιους πόρους και εναρμονίζονται», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως θα ζητηθούν τα χρήματα ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Ηδη, όπως είπε, έχουν ολοκληρωθεί 22 έλεγχοι και ακολουθούν άλλοι 94 φορείς, οι οποίοι θα βρεθούν στο μικροσκόπιο ως προς την υλοποίηση του ενιαίου μισθολογίου.
Οι μισθολογικές ανισότητες επιβεβαιώνονται καθημερινά, παρά την έναρξη ισχύος του ενιαίου μισθολογίου εδώ και δύο χρόνια και σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του Δημοσίου, η αρχή περί «ίσης αμοιβής για υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα σε αντίστοιχες θέσεις» δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη στο 35% των υπηρεσιών.
Ως αποτέλεσμα, ένας διευθυντής στο ΕΣΥ έχει βασικό μισθό 1.580 ευρώ και μαζί με τα οριζόμενα βάσει νόμου επιδόματα φτάνει τα 2.043 ευρώ. Ο μισθός του εξακολουθεί, όμως, να υπολείπεται κατά 65 ευρώ από τον μέσο μισθολογικό όρο για υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Διαφοροποιήσεις εντοπίζονται ακόμη και μεταξύ υπαλλήλων στον ίδιο φορέα. Από τα 1.080 ευρώ βασικό έως τα 1.300 ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις λόγω νυχτερινής βάρδιας κυμαίνεται ο μισθός σταθμάρχη στο μετρό με πτυχίο ΑΕΙ. Οι αποδοχές ενός εκδότη εισιτηρίων αντίστοιχων προσόντων στο λειτουργικό τμήμα του μετρό φτάνουν έως τα 980 ευρώ, ενώ οι αμοιβές των οδηγών διαμορφώνονται στα 1.500 ευρώ.
Ωστόσο, ο μέσος όρος μισθών στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ - εταιρεία στην οποία υπάγονται πλέον εκτός από τους απασχολούμενους στο μετρό και εκείνοι των ΗΣΑΠ και του τραμ - για εργαζόμενους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης εκτινάσσεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή το υπουργείο Υποδομών, στα 2.639,18 ευρώ.
«Από τα 1.500 ευρώ που παίρνουμε κατ' ανώτατο μέχρι τα 2.600 ευρώ, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Δυστυχώς όσοι προέρχονται από τους ΗΣΑΠ εξακολουθούν να παίρνουν ακόμη άλλους μισθούς», σχολιάζουν χαρακτηριστικά εργαζόμενοι στο λειτουργικό τμήμα του μετρό, αποδίδοντας το φαινόμενο αυτό στη σταδιακή προσαρμογή των ρετιρέ - όπου ανήκε ο ΗΣΑΠ - στους νέους μισθούς, που συντηρεί τις διαφοροποιήσεις.
Ανάλογα παραδείγματα αποκαλύπτονται σε διάφορους φορείς, όπως αποκάλυψαν τα στοιχεία που ήδη έχει ελέγξει το οικονομικό επιτελείο. Προσφάτως, πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών έδειξε πως διευθυντής στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας όχι μόνο έπαιρνε αμοιβή κατά πολύ μεγαλύτερη από τα προβλεπόμενα του ενιαίου μισθολογίου, αλλά οι αποδοχές του ξεπερνούσαν ακόμη και εκείνες του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης!
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από