Η 67χρονη Γκράσα Μασέλ υπήρξε η τρίτη και τελευταία σύζυγος του Νέλσον Μαντέλα και κέρδισε τον σεβασμό των Νοτιοαφρικανών φροντίζοντας διαρκώς τον σύζυγό της τα τελευταία χρόνια. Είχαν παντρευτεί κατά το τέλος της προεδρικής του θητείας, τον Ιούλιο του 1998, προσφέροντας έναν ρομαντικό επίλογο στην επική ζωή του. Η απώλειά του όμως δεν ήταν η μοναδική στη ζωή της καθώς ο πρώτος της σύζυγος, πρόεδρος της Μοζαμβίκης Σαμόρα Μασέλ, σκοτώθηκε σε μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα το 1986. Ετσι η Μασέλ έγινε η μοναδική γυναίκα στον κόσμο που υπήρξε πρώτη κυρία δυο διαφορετικών χωρών. Με πτυχίο Νομικής και ένα εντυπωσιακό βιογραφικό από διεθνή επιτεύγματα σε θέματα δικαιωμάτων των γυναικών και ανθρωπιστικά ζητήματα, η Γκράσα Μασέλ συνδυάζει ευφυΐα και αποφασιστικότητα. Η οικογένειά της στη Μοζαμβίκη ήταν πολύ φτωχή, εκείνη όμως πήγε σχολείο και κέρδισε υποτροφία για το λύκειο στην πρωτεύουσα Μαπούτο, όπου ήταν η μοναδική μαύρη σε μια τάξη 40 λευκών. «Γιατί», λέει ότι αναρωτήθηκε, «να αισθάνομαι ξένη στη χώρα μου; Κάτι δεν πάει καλά». Εντάχθηκε στο αντάρτικο κίνημα όπου εκπαιδεύθηκε στα όπλα και ερωτεύτηκε τον ηγέτη του Σαμόρα Μασέλ. Οταν εκείνος ορκίστηκε πρόεδρος, εκείνη έδωσε μάχη για να πολεμήσει τον αναλφαβητισμό.

Η πρώτη της συνάντηση με τον Νέλσον Μαντέλα έγινε μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή το 1990. «Ηταν μια περίοδος κατά την οποία θέλαμε και οι δυο κάποιον να μιλήσουμε, κάποιον να μας καταλάβει», έχει δηλώσει. Οταν ο Μαντέλα πήρε διαζύγιο από την Ουίνι, με την οποία είχαν από καιρό προβλήματα, άρχισαν να βλέπονται πιο συχνά.

Τελικά η Μασέλ συμφώνησε να τον παντρευτεί στα 80ά του γενέθλια, παρά τη διαφορά των 27 ετών που τους χώριζε. «Ο κόσμος λέει ότι ο σύζυγός μου είναι άγιος», είχε δηλώσει, «αλλά για μένα είναι ένας απλός και ευγενικός άνθρωπος. Τα τελευταία χρόνια περάσαμε πολύ χρόνο μαζί διότι πριν ήμασταν και οι δυο τόσο μόνοι. Ζεις μόνο μια φορά».