Στη μεγαλύτερη συγκέντρωση ηγετών από όλο τον κόσμο τον τελευταίο μισό αιώνα εξελίσσεται η κηδεία του Νέλσον Μαντέλα, καθώς περισσότεροι από 100 νυν και πρώην αρχηγοί κρατών θα παραστούν μαζί με εκατομμύρια πολίτες στις εκδηλώσεις αποχαιρετισμού του πρώτου μαύρου προέδρου της Νότιας Αφρικής.

Ιστορική χειραψία αντάλλαξαν στις κερκίδες του σταδίου του Γιοχάνεσμπουργκ στο Σοβέτο, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο στη διάρκεια της επιμνημόσυνης τελετής για τον εκλιπόντα ηγέτη.

Ο αμερικανός πρόεδρος πλησίασε τον ηγέτη της Κούβας και του έδωσε το χέρι. Εκείνος αρχικά αιφνιδιάστηκε, αλλά ανταποκρίθηκε.

Ομπάμα και Κάστρο είχαν μια πολύ σύντομη συνομιλία πριν ο αμερικανός πρόεδρος αγκαλιάσει την ομόλογό του της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία στεκόταν δίπλα στον κουβανό ηγέτη.

Στο στάδιο αυτό, έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή του ο Μαντέλα στην τελετή λήξης του Μουντιάλ ποδοσφαίρου 2010.

Μάλιστα, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βγουν στους δρόμους για να συμμετέχουν στο πένθος, οι αρχές ασφαλείας κάλεσαν τον κόσμο να πάρει μέρος σε τοπικές εκδηλώσεις και όχι στις μεγάλες, κεντρικές, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι καμία προετοιμασία και οργάνωση δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε τόσο μεγάλα πλήθη.

Χιλιάδες αστυνομικοί προσπαθούν να βάλουν τάξη στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, να προστατεύσουν τους πενθούντες πολίτες, αλλά και να βοηθήσουν τους σωματοφύλακες των ξένων επισήμων. Οι δρόμοι σε μεγάλη απόσταση γύρω από το στάδιο έκλεισαν από χθες και οι πολίτες έπρεπε να περπατήσουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν σε αυτό. Στα στάδια που βρίσκονται γύρω από το Σοβέτο και διαθέτουν μεγάλες οθόνες, μπορούν όσοι δεν κατορθώσουν να μπουν στο FNB να παρακολουθήσουν τις ομιλίες.

Η τελετή στο στάδιο FNB ξεκίνησε μετά τις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας και ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Ντέσμοντ Τούτου, σχεδόν πέντε ώρες αργότερα.

Μετά τον εθνικό ύμνο διαβάστηκαν προσευχές, ενώ ακολούθησαν ομιλίες από συγγενείς και φίλους του εκλιπόντος ηγέτη.

Πρώτος μίλησε ο συγκρατούμενος του Μαντέλα στο Νησί Ρόμπεν, Άντριου Μλαγκένι για να ακολουθήσουν μέλη της οικογένειάς του.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Mουν, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λι Γουαντσάο, ο πρόεδρος της Ναμίμπια Χιφικενπούγιε Ποχάμπα, ο πρόεδρος της Ινδίας Πρανάμπ Μουκερζί, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο. Πριν την επιμνημόσυνη δέηση μίλησε και ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα.

«ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ». Χθες στο κοινοβούλιο της χώρας έγινε ειδική τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα που απεβίωσε την Πέμπτη σε ηλικία 95 ετών. Την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο Γκαλέμα Μοτλάνθε, αντιπρόεδρος της Νότιας Αφρικής και μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, αναφέροντας «την καταιγιστική θλίψη που σκόρπισε σε όλο τον κόσμο ο θάνατος του Μαντίμπα». Και πρόσθεσε: «Ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα. Τα ιδανικά του έχουν ποτίσει το πρόσωπο της Γης». Εξω από το κτίριο του κοινοβουλίου χιλιάδες πολίτες άφηναν λουλούδια μπροστά σε ένα μεγάλο πορτρέτο του Μαντέλα, χορωδίες τραγουδούσαν, ενώ σε μια μεγάλη οθόνη προβαλλόταν ένα παλιό βίντεο από ομιλία του Μαντέλα στη βουλή. Ανάλογες εκδηλώσεις λατρείας έγιναν και έξω από το σπίτι όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο νοτιοαφρικανός ηγέτης. Πολλοί άφηναν μηνύματα και λουλούδια, άλλοι τραγουδούσαν και χόρευαν, λευκοί και μαύροι ενωμένοι, μια απόδειξη της ενότητας του πολυπολιτισμικού «έθνους του ουράνιου τόξου» που ονειρευόταν ο Νέλσον Μαντέλα.

Μια ταινία, μια ζωή

Μαζικά σπεύδουν οι Νοτιοαφρικανοίστους κινηματογράφους να δουν την ταινία «Ο μακρύς δρόμος προς την ελευθερία», που περιγράφει τη ζωή του Μαντέλα βασισμένη στην αυτοβιογραφία του. Ειδικοί θεωρούν ότι ο βρετανός ηθοποιός Ιντρις Ελμπα που τον ενσαρκώνει μπορεί να διεκδικήσει Οσκαρ.