Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από χθες Δευτέρα μέχρι σήμερα στην Αργεντινή, εξαιτίας βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν  στη διάρκεια λεηλασιών σε επαρχίες της βόρειας χώρας. 

«Έχουμε τέσσερις νεκρούς. Τρεις πολίτες για τους οποίους πιστεύουμε ότι έπαιρναν μέρος στις λεηλασίες και έναν αστυνομικό ηλικίας 35 ετών», δήλωσε πηγή στην τοπική κυβέρνηση της επαρχίας Τσάκο στην βορειοανατολική Αργεντινή.

Στην επαρχία Χουχούι «υπήρξαν δύο νεκροί. Ένας στην πόλη Σαν Πέδρο και ένας άλλος στο Πέρικο», επιβεβαίωσε άλλη πηγή στις τοπικές Αρχές της συγκεκριμένης επαρχίας.

Ένας έβδομος άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην επαρχία Τουκουμάν .

Ο απολογισμός των βιαιοτήτων, οι οποίες ξέσπασαν ως συνέπεια  της απεργίας των αστυνομικών που άρχισε πριν από μια εβδομάδα, είναι πλέον εννέα νεκροί, περίπου 100 τραυματίες και πολλές δεκάδες συλληφθέντες.

Τα βίαια επεισόδια ξεκίνησαν από την Κόρδοβα όπου ταραχές είχαν ξεσπάσει την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη και επεκτάθηκαν σε πόλεις των επαρχιών Έντρε Ρίος και Μπουένος Άιρες.

Το κίνημα διαμαρτυρίας των αστυνομικών περίπου δέκα επαρχιών, οι οποίοι διεκδικούν υψηλότερους μισθούς, δεν αφορά την ομοσπονδιακή αστυνομία.

Οι πράξεις λεηλασίας είναι κάτι που επανέρχεται στην Αργεντινή μετά το τέλος της δεκαετίας του 1980. Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Ενρίκε Ζουλέτα Πουσέιρο, αποτελούν μια αργεντίνικη ιδιαιτερότητα, έκφραση της κοινωνικής έντασης σε μια χώρα την οποία ροκανίζει ο πληθωρισμός.

Στα τέλη του 2001, είχε σημειωθεί μια κοινωνική έκρηξη μεγάλης βίας ενώ η χώρα βυθιζόταν σε σοβαρή οικονομική κρίση.
Πριν από ένα χρόνο επίσης, λεηλασίες σούπερ-μάρκετ είχαν σημειωθεί σε πολλές πόλεις της Αργεντινής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από