Ηχηρή παρέμβαση στην αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη και στο Συμβούλιο του ιδρύματος, που έχει πρόεδρο τον διεθνούς φήμης καθηγητή (στο ΜΙΤ) Δημήτρη Μπερτσιμά, έκαναν χθες υπέρ του δεύτερου οι πρόεδροι των Συμβουλίων των Πανεπιστημίων της χώρας.
Σε κοινή τους ανακοίνωση την οποία υπογράφουν σημαντικά ονόματα, όπως λ.χ. ο Ρίτσαρντ Χάντερ, καθηγητής στο Κέμπριτζ και πρόεδρος του Συμβουλίου του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «στη δύσκολη περίοδο που διατρέχει η χώρα μας θα πρέπει να επικρατήσει νηφαλιότητα και πνεύμα συνεργασίας και να διατηρηθεί υψηλό το επίπεδο πολιτικού και ακαδημαϊκού πολιτισμού και διαλόγου, ιδιαίτερα εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας. Υπό το πρίσμα αυτό, χαρακτηρισμοί περί «πέμπτης φάλαγγας»

ή «ναζί», είναι απόλυτα έξω από τα αποδεκτά όρια συμπεριφοράς στον ακαδημαϊκό χώρο και συνιστούν βαθύτατη προσβολή για την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα». Υπενθυμίζεται ότι τους χαρακτηρισμούς αυτούς τους είχε κάνει ο Θεοδόσης Πελεγρίνης.

«Πεποίθησή μας είναι ότι τα «κλειστά» Πανεπιστήμια αναστέλλουν κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εξέλιξής τους και υπονομεύουν τη δημόσια Παιδεία», καταλήγουν οι διεθνούς φήμης πανεπιστημιακοί.