Για την ερχόμενη Δευτέρα μετατίθεται η έναρξη του πολύπαθου εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Σύγκλητος του οποίου επιχείρησε χθες να βάλει τίτλους τέλους στην αναταραχή και κάλεσε τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συνεργαστούν για την επαναλειτουργία του ιδρύματος.

Η Σύγκλητος όρισε ομόφωνα ως ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου τη Δευτέρα 16η Δεκεμβρίου, καλώντας το υπουργείο Παιδείας «να συμβάλει στην επίτευξη της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου μέσω ουσιαστικής συζήτησης για την άρση τυπικών και πρακτικών προβλημάτων». Ηδη σχολές όπως η Ιατρική έχουν καταρτίσει προγράμματα αναπλήρωσης. Σημειώνεται ότι αν πράγματι αρχίσει το εξάμηνο τη Δευτέρα, οι παραδόσεις θα χρειαστεί να «τραβήξουν» μέχρι τις αρχές Αυγούστου ώστε να ολοκληρωθεί το έτος…

Πάντως οι απεργοί διοικητικοί (σήμερα συνεδριάζουν για να επανεκτιμήσουν τη στάση τους) μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν υφίστανται όλες τις οικονομικές επιπτώσεις που αναλογούν στις επιλογές τους. Οπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», αν και το ίδρυμα παραμένει κλειστό πάνω από τρεις μήνες, στους διοικητικούς του θα καταβληθούν μισθοί με περικοπές μόλις… οκτώ ημερών για τον μήνα Οκτώβριο!

Αυτό προκύπτει από επιστολή του διευθυντή προσωπικού του Πανεπιστημίου με την οποία ζητείται να ενημερωθεί η διεύθυνση προσωπικού και ο εκκαθαριστής αποδοχών για το προσωπικό που εργάστηκε, το προσωπικό ασφαλείας και το προσωπικό που μετείχε στην απεργία. Αν όμως αυτό δεν γίνει εγκαίρως επειδή συνεχίζεται η απεργία, η μισθοδοσία θα καταβληθεί ως εξής:

«Ο εκκαθαριστής αποδοχών εντέλλεται να υπολογίσει οκτώ ημέρες απεργίας για όλο το προσωπικό για τον μήνα Οκτώβριο και τελική εκκαθάριση με τη λήξη της απεργίας».

Καθηγητής του Καποδιστριακού σχολίασε: «Ενώ ο πρύτανης δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι η απεργία είναι καθολική και γι’ αυτό το ίδρυμα δεν λειτουργεί (εν αντιθέσει προς άλλα ΑΕΙ), φαίνεται ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι θα χρεωθούν μόνο οκτώ ημέρες απεργίας για όλο τον Οκτώβριο, εκτός εάν δηλώσουν διαφορετικά. Θα δηλώσουν πολλοί;».

Το υπουργείο Παιδείας πάντως τονίζει ότι έχει ήδη ζητήσει τόσο από τον εισαγγελέα όσο και από τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης να ελέγξουν εξονυχιστικά τις μισθοδοσίες των διοικητικών υπαλλήλων τους επόμενους μήνες, ώστε να μη δηλώσουν κάποιοι ότι δήθεν εργάζονταν ή είχαν άδεια ενόσω το πανεπιστήμιο παρέμενε ερμητικά κλειστό…

Στο μεταξύ, τη συνέχιση της απεργίας προωθούν πλέον μόνο οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις φοιτητικές καταλήψεις.

Χθες στη Νομική, η ΔΑΠ (πρόσκειται στη ΝΔ) αντιπαρατέθηκε με τις φοιτητικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Και οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν αλληλοκατηγορούμενες ότι… νίκησαν στην ψηφοφορία για το αν θα συνεχιζόταν ή όχι η κατάληψη έως την ερχόμενη Δευτέρα!

Αλλά και στον χώρο των διοικητικών, η πλειοψηφούσα παράταξη ΑΣΚΠΑ στο ΔΣ του σωματείου τους στο Πανεπιστήμιο διαχώρισε επίσημα τη θέση της.

Ομως και το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) κατήγγειλε τις παρατάξεις των διοικητικών που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ ανάλογη καταγγελία έκανε και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) για τις αποφάσεις κατάληψης που έλαβαν οι αριστερές φοιτητικές παρατάξεις ΑΡΕΝ και ΕΑΑΚ στο Πολυτεχνείο Αθήνας:

«Το μόνο που τους νοιάζει μάλλον είναι το να κάνουν επικοινωνιακή κόντρα με την κυβέρνηση, το να κάτσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική καρέκλα και το να βγει ο Τσίπρας πρόεδρος της Κομισιόν!», αναφέρουν.

Εγγραφές σε Πολυτεχνείο και Πάτρα

Αρχίζουν σήμερα και ολοκληρώνονται στις 15 Ιανουαρίου οι εγγραφές των φοιτητών όλων των εξαμήνων, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοετών, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ανακοινώσεις σχετικά με τις εγγραφές θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες των σχολών. Εξάλλου, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε ότι οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών θα ολοκληρωθούν πριν από την έναρξη της εξεταστικής περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Ομως, η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ζήτησε χθες δίμηνη αναστολή εφαρμογής των διαπιστωτικών πράξεων της διαθεσιμότητας, την αναίρεση όποιας αναδρομικής ισχύος και την εφαρμογή της διαθεσιμότητας με τρόπο ενιαίο και για τα οκτώ Πανεπιστήμια, χωρίς διακρίσεις και αδικίες.