Με τα όρια της αντοχής των φοιτητών και των οικογενειών τους παίζει πλέον μερίδα διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών που επιμένει στην απεργία, παρότι στα υπόλοιπα ιδρύματα οι κινητοποιήσεις ανεστάλησαν.

Χθες σε ορισμένες σχολές του Πανεπιστημίου –μοναδικού πλέον Ιδρύματος όπου ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η εκπαιδευτική διαδικασία –άρχισαν προγραμματισμοί για παραδόσεις μαθημάτων και εξετάσεις (π.χ. στη Φαρμακευτική, στην Ιατρική και στη Γυμναστική Ακαδημία). Ωστόσο σε άλλα τμήματα και σχολές, όπως η Νομική, τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν, καθώς φοιτητές που στηρίζονται ιδίως από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά ξεκίνησαν κατάληψη συμπαράστασης στους διοικητικούς υπαλλήλους.

Παράλληλα ομάδες διοικητικών (σ.σ.: έχουν διασπαστεί) αποφάσισαν δύο νέες 24ωρες απεργίες για σήμερα και αύριο, με αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο να εμφανίζει εικόνα κατακερματισμού, όπου πολλοί υπάλληλοι επέστρεψαν στις εργασίες τους όμως κάποιοι εξακολουθούν να απεργούν, άλλοι φοιτητές ετοιμάζονται για μαθήματα κι άλλοι όχι και κανείς δεν έχει σαφή αίσθηση των εξελίξεων.

Χθες το πρωί άναψαν για λίγο τα αίματα έξω από τη Νομική, όπου οι καταληψίες φοιτητές και ορισμένοι διοικητικοί σχημάτισαν αλυσίδα στις πόρτες εμποδίζοντας την είσοδο σε άλλους φοιτητές, που είχαν φτάσει για να ξεκινήσουν μαθήματα βάσει του προγράμματος που είχε ανακοινώσει την Κυριακή ο πρόεδρος της Νομικής Θ. Φορτσάκης. Τελικά μαθήματα δεν έγιναν.

Φοιτητικές καταλήψεις συνεχίζονται και σε τρεις σχολές του Πολυτεχνείου της Αθήνας (αρχιτέκτονες, μεταλλειολόγοι, ΣΕΜΦΕ), όμως οι διοικητικοί υπάλληλοι επέστρεψαν από χθες στις εργασίες τους και άνοιξαν τις υπηρεσίες, οι οποίες αντιμετωπίζουν βέβαια προβλήματα υποστελέχωσης. Η κατάσταση εκεί, με εξαίρεση τις τρεις καταλήψεις για τις οποίες θα γίνουν φοιτητικές συνελεύσεις τις επόμενες ημέρες, βαδίζει προς ομαλοποίηση.

Αντιθέτως το Καποδιστριακό εξακολουθεί στο μεγαλύτερο μέρος του να τελεί υπό ομηρεία μερίδας των διοικητικών του υπαλλήλων, οι οποίοι δεν αποδέχονται τη συμφωνία των υπολοίπων (και της Ομοσπονδίας τους) με το υπουργείο Παιδείας και προβάλλουν ακραίες διεκδικήσεις: «Η πρόταση του υπουργού όχι μόνο δεν εξασφαλίζει με επίσημο τρόπο τις θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως αποτελεί εφαλτήριο για την εφαρμογή των νόμων 4009 και 4024, βάσει των οποίων σχεδιάζεται η συρρίκνωση, η αποδόμηση και η ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εναντίον των οποίων αγωνιζόμαστε 14 εβδομάδες», αναφέρουν στη χθεσινή απόφασή τους. Με τον τρόπο αυτόν αποκαλύπτουν ότι ο αγώνας τους έχει ως εφαλτήριο τη διαθεσιμότητα, αλλά στοχεύει στη μη εφαρμογή τόσο του νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ (4009/2011), παρότι ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Κοινοβουλίου, όσο και του νόμου 4024 για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015.

Επιπλέον, είναι ενδεικτικός ο τρόπος κατανομής του προσωπικού ασφαλείας που ορίζουν οι απεργοί. Οπως αναφέρουν, από τα 12 άτομα που ορίζονται ως προσωπικό ασφαλείας συνολικά σε όλο το Πανεπιστήμιο Αθηνών τα 5 ή 6 διατίθενται προκειμένου να πληρωθούν όσοι εργαζόμενοι δεν απεργούν, το προσωπικό καθαριότητας και οι συμβασιούχοι. Για έναρξη των μαθημάτων ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο δεν προβλέπεται κάτι…

Ο ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ. Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεοδόσης Πελεγρίνης (ο οποίος ζήτησε χθες προθεσμία από τον εισαγγελέα μέχρι την ερχόμενη Τρίτη προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την έως τώρα στάση του) συγκάλεσε χθες εκτάκτως τη Σύγκλητο του Ιδρύματος.

Ομως η απόφαση του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου να παραπέμψει τον κ. Πελεγρίνη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για τη διόλου αποτελεσματική στάση του στο πρόβλημα του κλειστού Πανεπιστημίου εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις. Η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) εκτίμησε χθες ότι «η ενέργεια της παραπομπής Πελεγρίνη –που μετατρέπεται σε αποδιοπομπαίο τράγο –καταδικάζεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, συνεπώς και από την ΠΟΣΔΕΠ, αφού χρησιμοποιείται προσωπικά από τον υπουργό Παιδείας ως σωσίβια λέμβος για τη συγκάλυψη των τεράστιων πολιτικών ευθυνών του, οι οποίες προκύπτουν από την πλήρη αποτυχία του σε σειρά σημαντικών ζητημάτων στον χώρο ευθύνης του».

Συνεδριάζει η Σύγκλητο

Προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί ήταν συνεδρίαση της Συγκλήτου με μοναδικό θέμα την επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου. Για τις επιπτώσεις της διαθεσιμότητας, εξάλλου, οι πρυτάνεις οργανώνουν και νέα έκτακτη σύνοδό τους στις 12 και 13 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.