Τύχη βουνό είχαν οι 120 επιβάτες της αμαξοστοιχίας που το πρωί της Τρίτης έπεσε επάνω σε δύο αγελάδες. Ως αποτέλεσμα, εκτροχιάστηκε η μηχανή και ένας συρμός, για να σταματήσει λίγα μέτρα πριν από τη γέφυρα του Ασωπού, διακόπτοντας τη συγκοινωνία μεταξύ Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

Στην περιοχή βρίσκονται, από το μεσημέρι, πολυάριθμα συνεργεία του ΟΣΕ, αλλά δεν προβλέπεται να ανοίξει η γραμμή πριν από την Τετάρτη, καθώς οι μηχανικοί του ΟΣΕ θεωρούν πολύ δύσκολο το σημείο για να δουλέψουν οι γερανοί για να επαναφέρουν τη μηχανή που έχει εκτροχιαστεί και πάλι στις ράγες.

Η συγκοινωνία ανάμεσα στο Λιανοκλάδι και τον Μπράλλο γίνεται με λεωφορεία. Οι επιβάτες που έρχονται από τη βόρεια Ελλάδα αποβιβάζονται από τα τρένα στο Λιανοκλάδι, συνεχίζουν με λεωφορεία μέχρι τον Μπράλλο και στη συνέχεια πάλι με τρένο κινούνται προς την Αθήνα. Ακριβώς το αντίστροφο συμβαίνει για τους επιβάτες που κινούνται από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.

Ολα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, όταν η αμαξοστοιχία 53 με προορισμό την Αθήνα, πέρασε από το Λιανοκλάδι και κατευθυνόταν προς τον Μπράλλο, στη Φθιώτιδα. Στον ορεινό όγκο του Καλλιδρόμου ο μηχανοδηγός χωρίς πρόβλημα περνά τον σταθμό του Ασωπού. Αμέσως μετά τον σταθμό, και λίγο πριν από τη γέφυρα της Παπαδιάς, υπάρχει μια αριστερή κλειστή στροφή για το τρένο.

Ξαφνικά, ο μηχανοδηγός είδε μερικά μέτρα μπροστά από το τρένο δύο μεγάλες αγελάδες να στέκονται ανάμεσα στις σιδηροτροχιές και προσπάθησε μάταια να ακινητοποιήσει τον συρμό. Στα λίγα δευτερόλεπτα που του είχαν απομείνει, οι αγελάδες δεν πρόλαβαν να φύγουν: η μία έμεινε στο μέσο της γραμμής και η δεύτερη μετακινήθηκε προς τα άκρα.

Η μηχανή του τρένου έπεσε με δύναμη πάνω στα δύο ζώα, εκτίναξε και σκότωσε το ένα, ενώ το δεύτερο εγκλωβίστηκε κάτω από τους άξονες. Η μηχανή και το πρώτο βαγόνι άρχισαν να «χορεύουν τρελά» πάνω στις γραμμές – ουσιαστικά η μηχανή του τρένου και το ένα βαγόνι κινούνταν πάνω στις γραμμές, στον έναν άξονα.

Στη συνέχεια η μηχανή εκτροχιάστηκε και έφυγε από τις γραμμές για να βρεθεί κάθετα σε αυτές λίγα μέτρα πριν από τη γέφυρα, το βαγόνι ισορρόπησε πάνω στις ράγες και τα υπόλοιπα βαγόνια ακινητοποιήθηκαν.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και σιδηροδρομικοί από το Λιανοκλάδι κατευθύνθηκαν προς το σημείο του ατυχήματος.

Πολύ νωρίς διαπιστώθηκε ότι μόνο κάποιοι επιπόλαιοι τραυματισμοί υπήρχαν μεταξύ των επιβατών, ενώ στο σημείο της σύγκρουσης έφθασαν δυνάμεις της πυροσβεστικής, που ωστόσο δεν χρειάστηκε να παρέμβουν.

Ασθενοφόρα, γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ συγκεντρώθηκαν στο Λιανοκλάδι, καθώς ήταν πολύ δύσκολο να φτάσουν στο σημείο του δυστυχήματος περιμένοντας εκεί τη μεταφορά τραυματισμένων. Ενας μικρός συρμός του προαστιακού – που εκτελεί δρομολόγια στη Λαμία – κατευθύνθηκε προς το σημείο του ατυχήματος για να παραλάβει τους τρομαγμένους επιβάτες και να τους μεταφέρει και πάλι στο Λιανοκλάδι.

Σύμφωνα με τους σιδηροδρομικούς, είναι γνωστό ότι κινούνται αγελάδες ελευθέρας βοσκής από τον Γοργοπόταμο και μέχρι τον Μπράλλο, αλλά όπως λένε δεν είχε συμβεί μέχρι σήμερα παρόμοιο περιστατικό.