Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μερικοί από τους πρόσφατους μεγάλους, καταστροφικούς σεισμούς δεν ήταν απλές φυσικές καταστροφές, αλλά προκλήθηκαν από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η εξόρυξη μετάλλων, πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και η δημιουργία τεχνητών λιμνών.

Σύμφωνα με τους «Κυριακάτικους Τάιμς» του Λονδίνου, πιστεύουν ότι ο σεισμός μεγέθους 7,9 ρίχτερ που έγινε το 2009 στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας και προκάλεσε τον θάνατο 80.000 ανθρώπων, προκλήθηκε από την κατασκευή της τεχνητής λίμνης Ζιπίνγκου.

Αυτό και άλλα παρόμοια συμπεράσματα για τη σεισμική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές του πλανήτη προέκυψαν από μελέτη εκατοντάδων σεισμών παγκοσμίως που πραγματοποίησε ο γεωφυσικός Κρίστιαν Κλόσε. Οπως ισχυρίζεται, ο φλοιός της Γης είναι γεμάτος γεωλογικές ατέλειες οι οποίες βρίσκονται υπό τεράστια πίεση, σαν γιγάντια ελατήρια. Οταν οι άνθρωποι συγκεντρώνουν τεράστιες ποσότητες μετάλλων ή κάνουν εξορύξεις μεγάλης έκτασης, αλλάζουν τις ισορροπίες, με αποτέλεσμα να αποδεσμεύεται αυτή η τεράστια ενέργεια προκαλώντας σεισμούς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θεωρείται ότι θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τις εταιρείες που εξορύσσουν υδρογονάνθρακες. Είναι ενδεικτικό ότι σε μια τέτοια περίπτωση, εταιρεία που είχε αρχίσει να κάνει εξορύξεις κοντά στο Μπλάκπουλ της Βρετανίας αναγκάστηκε να διακόψει τις δραστηριότητές της για περισσότερο από έναν χρόνο όταν αυτές προκάλεσαν μικρούς σεισμούς.