Με ένα αιφνιδιαστικό διάταγμα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατήργησε σε μία στιγμή τη μεγαλύτερη ειδησεογραφική υπηρεσία της Ρωσίας RIA Novosti, ανακοινώνοντας ότι αντικαθίσταται από το πρακτορείο ειδήσεων που «βάφτισε» Russia Today.

Επικεφαλής του είναι ο υπερσυντηρητικός τηλεοπτικός παρουσιαστής Ντμίρι Κισέλεφ, σκληροπυρηνικός υποστηρικτής του Κρεμλίνου και πολέμιος της Δύσης, γνωστός για ακραίες δηλώσεις και απόψεις.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας Πούτιν, το πρακτορείο RIA Novosti προσπάθησε σκληρά να προσφέρει μία ισορροπημένη κάλυψη στο κοινό της Ρωσίας και διεθνώς.

Αν και κρατικό, παρουσίασε απόψεις της αντιπολίτευσης και κάλυψε ζητήματα-αγκάθια για το Κρεμλίνο, επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα.

Μέσα στα πέντε τελευταία χρόνια, το RIA Novosti είχε μεταμορφωθεί στον μεγαλύτερο ρωσικό όμιλο διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης, προσφέροντας ειδησεογραφικές υπηρεσίες πολυμέσων στα αγγλικά, τα αραβικά, τα γερμανικά, τα γαλλικά και τα κινεζικά.

Το 2011 το πρακτορείο είχε προϋπολογισμό 109 εκατ. δολάρια. Οι δημοσιογράφοι του RIA Novosti λένε πως η διευθύντρια Σβετλάνα Μίρονγιουκ είχε μετατρέψει το πρακτορείο στο πιο ελεύθερο κρατικό μέσο ενημέρωσης της Ρωσίας.

Ο προϋπολογισμός του μειώθηκε σημαντικά το καλοκαίρι, προκαλώντας εικασίες ότι το Κρεμλίνο είναι δυσαρεστημένο από τη συντακτική γραμμή του.

Το ίδιο το RIA Novosti επισήμανε σχετικά με τις εξελίξεις πως «η κίνηση αυτή είναι η τελευταία σε μία σειρά αλλαγών στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία, που φαίνεται να δείχνουν προς ενίσχυση του κρατικού ελέγχου στο ήδη ελεγχόμενο τομέα των μέσα ενημέρωσης».

Με το επίμαχο διάταγμα Πούτιν, που έχει άμεση ισχύ, σίγησε επίσης τη Δευτέρα ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός Φωνή της Ρωσίας (Voice of Russia).

Ο επικεφαλής του νέου πρακτορείου, αναπληρωτής διευθυντής του κρατικού τηλεοπτικού ομίλου της Ρωσίας VGTRK, έγινε διάσημος ως παρουσιαστής της κυριακάτικης εβδομαδιαίας ειδησεογραφικής εκπομπής του καναλιού Rossia 1, στην οποία επικρίνει δριμύτατα τη Δύση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, κατηγόρησε τη Σουηδία ότι υποκινεί διαμαρτυρίες υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ουκρανία για να εκδικηθεί για τη μάχη της Πολτάβα, το 1709, όταν τα τσαρικά στρατεύματα είχαν νικήσει το σουηδικό στρατό.

Το Σαββατοκύριακο χαρακτήρισε «βαρβάρους» εκπαιδευμένους από τις ΗΠΑ τους Ουκρανούς αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Στη διάρκεια ενός τοκ-σόου τον Αύγουστο, είπε πως θα πρέπει να απαγορευθεί στους ομοφυλόφιλους να δωρίζουν αίμα ή σπέρμα και ότι οι καρδιές τους θα πρέπει να καίγονται σε περίπτωση τροχαίου δυστυχήματος.

Ο Σερβέι Ιβάνοφ, επικεφαλής της διοίκησης του Κρεμλίνου, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Μόσχα ότι το ειδησεογραφικό πρακτορείων ανασυγκροτείται προκειμένου να καταστεί πιο οικονομική η λειτουργία ενώ ταυτόχρονα να επεκτείνει το βεληνεκές του.