«Οι σημερινές ανοικτές εκλογές απέδειξαν ότι στην πολιτική δεν είμαστε όλοι ίδιοι», δήλωσε ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι, μεγάλος νικητής των ανοικτών εκλογών για την ανάδειξη νέου γραμματέα στο Δημοκρατικό Κόμμα, της μεγαλύτερης δύναμης της ιταλικής κεντροαριστεράς.

«Θέλουμε, η Ιταλία, να μπορέσει να ξαναρχίσει να τρέχει. Να σταματήσει να είναι η ωραία κοιμωμένη της Ευρώπης», τόνισε ο 38χρονος Ματέο Ρέντσι, που ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα ζητήσει την περικοπή των δημοσίων δαπανών για την κάλυψη των εξόδων των κομμάτων κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ και θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να αποκτήσουν ανεξάρτητο και διακριτό ρόλο η ιταλική Βουλή και η Γερουσία.

«Αφήσαμε την Ευρώπη στα χέρια γραφειοκρατών που είναι ικανοί, συνήθως, να μας δείχνουν πολύ καλά τις διαφάνειές τους, αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι πίσω από τα νούμερα υπάρχουν άνθρωποι», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

Ο νέος γραμματέας των Δημοκρατικών, απευθυνόμενος σε μεγάλο αριθμό υποστηρικτών του, που είχαν συγκεντρωθεί σε θέατρο της Φλωρεντίας, αναφέρθηκε, επίσης, στους μετανάστες της Λαμπεντούζα, στα δεκαεπτά θύματα των νεροποντών της Σαρδηνίας, στα δικαιώματα των ιταλών και ξένων εργαζομένων που συχνά δεν τυχαίνουν σεβασμού.

«Θα αποδείξουμε ότι είμαστε μεταρρυθμιστές (…) ότι ξέρουμε να ζεστάνουμε τις καρδιές. Αυτό δεν είναι το τέλος της Αριστεράς, αλλά μόνον μια ιθύνουσας τάξης της Αριστεράς», τόνισε ο Ματέο Ρέντσι.

«Ξεκινάμε μια νέα πορεία. Η γενιά που ήταν στο γυμνάσιο όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου, αναλαμβάνει το πηδάλιο. Θα ζητήσουμε την βοήθεια των γηραιότερων, αλλά η ευθύνη, τώρα, είναι δική μας», ολοκλήρωσε ο νέος γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος.