Ψήφο εμπιστοσύνης στον κυβερνητικό συνασπισμό θεωρούν στο Μέγαρο Μάξιμου την έγκριση του προϋπολογισμού από τη Βουλή και εκτιμούν ότι δημιουργεί θετικό κλίμα για να ξεπεράσει η κυβέρνηση χωρίς αναταράξεις και τους τελευταίους κάβους: τον φόρο ακινήτων και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας αναμένεται να προωθηθεί σήμερα ή αύριο στη Βουλή, καθώς έχει βρεθεί πεδίο συναίνεσης μεταξύ των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του ΠαΣοΚ. Με τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο θα επιδιωχθεί να λυθεί και ο γόρδιος δεσμός των πλειστηριασμών.

Το Μαξίμου θεωρεί ότι η ελληνική προεδρία στην ΕΕ και τα θετικά μηνύματα που καταγράφονται εκτός συνόρων για την ελληνική οικονομία θα οδηγήσουν σε πλήρη αναστροφή του κλίματος και στο εσωτερικό μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014. Την αισιοδοξία αυτή άλλωστε εξέπεμψε από το βήμα της Βουλής και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στήριξε απολύτως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι παράλληλοι μονόλογοι των πολιτικών αρχηγών, τα άδεια έδρανα των βουλευτών, έως το απόγευμα του Σαββάτου, και η ξαφνική είδηση ότι η νέα επίσκεψη της τρόικας αναβάλλεται –τελικώς διαψεύσθηκε –σημάδεψαν την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο οποίος εγκρίθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής χωρίς απώλειες για την κυβέρνηση. «Μετά από πολλά χρόνια, αυτός ήταν ένας προϋπολογισμός ανάκαμψης, προοπτικής και ελπίδας», δήλωσε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε στην ομιλία του να καθησυχάσει τις ανησυχίες των βουλευτών της συγκυβέρνησης, τονίζοντας ότι «για τα ακίνητα η συνολική φορολόγηση δεν θα είναι μεγαλύτερη από τη φετινή», καθώς το 75% των φορολογουμένων θα πληρώσει λιγότερα και θα υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ξεκαθάρισε πως οι κατοικίες των αδυνάτων και των μεσαίων «ασφαλώς θα προστατευθούν».

Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την για λαϊκισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εχετε ιδεοληψίες. Δεν παράγετε πολιτική, παράγετε φανατισμό». Μάλιστα, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος νωρίτερα άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος για κούρεμα των καταθέσεων, όπως συνέβη και στην Κύπρο, ο Αντώνης Σαμαράς συντάχθηκε με την άποψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, επισημαίνοντας: «Εχει δίκιο ο κ. Βενιζέλος. Είναι έγκλημα όχι μόνο που το είπατε αλλά και να το είχατε υπονοήσει. Το τραπεζικό σύστημα είναι το πιο διασφαλισμένο. Γι’ αυτό το ανακεφαλαιοποιήσαμε, όχι για τους τραπεζίτες. Η ρευστότητα, είναι αλήθεια, κάπως άργησε, και δεν οφείλεται σε εμάς, αλλά τώρα θα αρχίσει».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η διενέργεια πλειστηριασμών, ακόμα και με την πρόφαση ότι δεν αφορά το σύνολο των πολιτών αλλά μόνο τους μπαταχτσήδες, θα υποτιμήσει τα ακίνητα και η αναπροσαρμογή των τιμών θα αναγκάσει τις τράπεζες να ξεπουλήσουν τα κόκκινα δάνεια στα κοράκια και θα σπεύσουν να βρουν κεφάλαια από την κατακόρυφη πτώση κεφαλαίων τους». «Πού θα βρείτε τα λεφτά για τις τράπεζες;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε πως «όταν θα ξαναχρειαστούν λεφτά για τις τράπεζες θα ξυπνήσει ο εφιάλτης της Κύπρου. Και ο νοών νοείτω». Ο ίδιος έκανε λόγο για οριστικό αφανισμό της μεσαίας τάξης ενώ δεσμεύθηκε πως όταν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει «στην προστασία της πρώτης κατοικίας, με στόχο η τοκοχρεολυτική δόση να μην υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος, στην ανακούφιση από φορολογία καθώς και στην εξασφάλιση στέγασης, νερού, θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος».

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ επισήμανε ότι «για να διώξει ο κ. Τσίπρας την τρόικα, θα πρέπει να τη βρει εδώ και για να σκίσει το Μνημόνιο θα πρέπει να υπάρχει Μνημόνιο». Ο ίδιος κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «φοβάται μη βγει η χώρα από το Μνημόνιο γιατί θα χάσει τον λόγο ύπαρξής του».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ζήτησε την αντικατάσταση της τρόικας από θεσμικά όργανα της ΕΕ και την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.

ΤΟ ΚΚΕ. Σφοδρή επίθεση σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρηγα, επισημαίνοντας ότι «αναπαράγουν την αλήστου μνήμης αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχοντας τον λαό ως κομπάρσο».

Ως «τραγωδία» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας ότι «υποθηκεύει με δυσβάσταχτα δάνεια και χρέη τις επόμενες γενιές μέχρι το 2057».