Χωράει ένα ναυπηγείο μέσα σε ένα μουσείο; Πόσοι καλικάντζαροι μπορούν να κρυφτούν μέσα σε μια χριστουγεννιάτικη κάρτα; Και αν είχατε ένα δικό σας καράβι σε ποια θάλασσα θα επιλέγατε να το ρίξετε;

Οι απαντήσεις δεν κρύβονται στις σελίδες ενός παραμυθιού, ούτε στο σενάριο κάποιας παιδικής ταινίας. Είναι όλες χειροπιαστές και θα ξετυλιχθούν μπροστά στα μάτια όσων αποφασίσουν να «κατασκηνώσουν» το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Μικροί –από πέντε ετών και άνω –και όσοι αντέχουν και αισθάνονται παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μετατραπούν οι ίδιοι σε καλλιτέχνες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Χριστούγεννα στο Μουσείο Μπενάκη», που θα υλοποιηθεί και με τη στήριξη των «ΝΕΩΝ». Και να κάνουν ένα όνειρό τους πραγματικότητα: να δημιουργήσουν το δικό τους έργο. Να το δουν να εκτίθεται μέσα στις αίθουσες του μουσείου. Και ύστερα από μερικούς μήνες να το πάρουν ως αναμνηστικό τής σύντομης καλλιτεχνικής τους διαδρομής.

«Θα είναι ημέρες γιορτής για το μουσείο», λέει στα «ΝΕΑ» η υπεύθυνη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και των πωλητηρίων των κτιρίων του Μουσείου Μπενάκη, η Δέσποινα Γερουλάνου. «Οποιος έρθει θα βρει δραστηριότητες που θα μπορούσαν να τον κρατήσουν απασχολημένο ολόκληρη την ημέρα».

Επί ποδός 150 καλλιτέχνες και εθελοντές, λοιπόν, υπόσχονται να ζωντανέψουν τις εκθέσεις του μουσείου. Φωτιά στο μουσείο θα ανάψει ο Αρης Γκούμας μέσα στις αίθουσες της φωτογραφικής έκθεσης «Ελληνικές Θάλασσες». Θα αφήσει το μέταλλο να πυρώσει. Με το σφυρί του ανά χείρας θα αρχίσει να φτιάχνει τα δικά του σκαριά. Και θα τα αφήσει να αρμενίζουν μέσα σε μεγάλα δοχεία με νερό.

Καράβια, αλλά από ανακυκλωμένο χαρτί, θα «χτίζουν» σε γειτονικό «καρνάγιο» όσοι επιλέξουν το εργαστήριο της Σοφίας Δαϊσπύρου. Τα σκαριά τούτα που θα καμωθούν με χρώματα και κολάζ θα ανοίξουν πανιά για όποιες θάλασσες επιθυμούν οι «ναυπηγοί» τους, νερά που έχουν απαθανατιστεί στα 350 καρέ της έκθεσης «Ελληνικές Θάλασσες». Στον τοίχο κάτω από την αγαπημένη τους θάλασσα θα κολλούν το δικό τους πλεούμενο.

Και μια και η συζήτηση έφθασε στο χαρτί, προτού φτιάξετε το δικό σας χάρτινο καράβι, μπορείτε να φτιάξετε την πρώτη ύλη για το σκαρί σας. Δηλαδή το χαρτί. Η Μαρία Γρηγορίου –και πάλι μέσα στις αίθουσες των «Θαλασσών» –θα δείχνει στους επισκέπτες πώς μπορούν να βρέξουν σελίδες από παλιά περιοδικά μέσα σε έναν κουβά, πώς να τα βάλουν στο… μίξερ και αφού απλώσουν το μείγμα σε μια σήτα, να φύγουν με μια σελίδα καινούριο χαρτί στο χέρι!

Δίπλα στα «καρνάγια» η Θεοδώρα Χωραφά στήνει ένα εργαστήριο κατασκευής στην παλάμη της και υπόσχεται να δείξει τα μυστικά της αγγειοπλαστικής σε όσους την προσεγγίσουν. Οι δημιουργίες τους δε, θα μετατραπούν και αυτές σε εκθέματα, σε ειδικό χώρο δίπλα στα έργα του Χρήστου Μποκόρου, ο οποίος θα είναι παρών και θα ξεναγεί τους επισκέπτες στον εικαστικό κόσμο του όπου κυριαρχούν «Τα στοιχειώδη» –μια μπουκιά φαγητού, λίγο νερό, ένα μαξιλάρι –ζωγραφισμένα πάνω σε σανίδια από ορεινά γεφύρια. Την ίδια ώρα, η Κορίννα Κουτούζη θα κάνει μονοκοντυλιές με ένα σύρμα και θα το μεταμορφώνει σε κομψό κόσμημα, ενώ η Γεωργία Γκρεμούτη θα διπλώνει και θα ξεδιπλώνει χαρτιά για να μας δείξει πώς θα φτιάξουμε μια χριστουγεννιάτικη κάρτα, που όταν ο παραλήπτης της την ανοίγει θα ξεπηδά από μέσα της ένας καλικάντζαρος.

Οι λάτρεις της φωτογραφίας έχουν ακόμη έναν λόγο να εκδράμουν ώς το κτίριο της οδού Πειραιώς. Εκείνοι που συμμετείχαν στον διαγωνισμό μέσω Ιnstagram του μουσείου θα δουν τα καρέ τους να εκτίθενται, ενώ τα δέκα καλύτερα θα φύγουν με έπαθλο ένα βιβλίο.

Αν τώρα δεν θέλετε να μάθετε τα μυστικά των ναυτικών κόμπων –που δεν έχουν μόνο πρακτικό σκοπό αλλά αποτελούν και δεσμούς αλληλεγγύης, φιλίας και τύχης –από τους Ανιχνευτές Ναυτοπροσκόπους και δεν θέλετε να μυηθείτε στο πώς οι υφάντριες από την Κρήτη γνέθουν με ρόκα και ανέμη, τότε μπορείτε να αφεθείτε στην τέχνη του θεάτρου.

Η γεμάτη ξεχωριστές στιγμές των 30 πρώτων χρόνων της ζωής του Γιάννη Τσαρούχη μοιράζεται σε κομμάτια και μετατρέπεται σε μικρές θεατρικές παραστάσεις υπό τον τίτλο «Ζωντανεύοντας στιγμές του Γιάννη Τσαρούχη» –στην αίθουσα της έκθεσης-αφιέρωμα στη νεανική ηλικία του σπουδαίου ζωγράφου –την ώρα που οι μαθητές του Μικρού Εργαστηρίου Τέχνης της Χριστίνας Ντεπιάν θα μετατραπούν σε δασκάλους και θα φτιάξουν στολίδια. Με ανακυκλωμένο χαρτί θα φτιάχνουν στολίδια και θα πλημμυρίσουν τους χώρους του Μουσείου και όσοι γοητευθούν από τις οδηγίες της Ολυμπίας Μπασκλαβάνη.

Γιορτή όμως χωρίς φαγητό και μουσική δεν γίνεται. Για τον λόγο αυτόν το εστιατόριο –το Σάββατο θα είναι ανοικτό ώς τα μεσάνυχτα –θα διαθέτει εορταστικές λιχουδιές, εκτός από τα ροφήματα, το κρασί και τις σούπες εποχής.

Μουσική παντού

Μία από τις εκπλήξεις του διημέρου θα είναι οι 65 μουσικοί που θα βρίσκονται σε κάθε γωνιά του μουσείου. Από το εστιατόριο, όπου θα κυριαρχεί το πιάνο και το τραγούδι, ώς τον χώρο έκθεσης της ιαπωνικής αρχιτεκτονικής, μελωδίες κυρίως κλασικής μουσικής και μεγάλα ονόματα – όπως ο Μίλτος Λογιάδης, ο Δημήτρης Βασιλάκης και ο Δαβίδ Ναχμίας – θα δώσουν τον εορταστικό τόνο μαζί με τους Flower Girls, Χριστίνα Σπανού, Δήμητρα Σταματοπούλου και Ελευθερία Κοτζάκη που προγραμματίζουν μια εικαστική περφόρμανς.