Η «σύντροφος» του Μπομπ Ντίλαν με την οποία είχε «σκανδαλίσει» στο φεστιβάλ φολκ μουσικής του Νιούπορτ το 1965 πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη για σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Η ηλεκτρική κιθάρα Fender Stratocaster του αμερικανού τροβαδούρου βγήκε σε πλειστηριασμό από τον οίκο Κρίστις, ειδικοί του οποίου εκτιμούσαν αρχικά ότι η ηλεκτρική κιθάρα θα έπιανε το πολύ 500.000 δολάρια. Ενας συλλέκτης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ήταν ο πιο ισχυρός πλειοδότης. Προσέφερε 965.000 δολάρια και απέκτησε τη θρυλική κιθάρα.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει πιάσει ποτέ κιθάρα σε δημοπρασία. Την είχε χρησιμοποιήσει ο Ντίλαν για πρώτη φορά στο φεστιβάλ του Ρόουντ Αϊλαντ, πριν από 48 χρόνια, όταν έκανε στροφή προς έναν πιο ηλεκτρικό ήχο. Τότε μάλιστα είχε αποδοκιμαστεί με την κίνηση του εκείνη με την οποία ουσιαστικά ήρθε σε ρήξη με την παλιά φρουρά του κινήματος της παραδοσιακής μουσικής, εγκαταλείποντας τον ήχο της ακουστικής κιθάρας μέσα από συνθέσεις όπως το «Blowin' in the wild» για ακούσματα ενισχυμένου ροκ σαν το «Like a rolling stone». Είχαν γιουχάρει τον Ντίλαν σε εκείνο το φεστιβάλ επειδή τόλμησε κι έπαιξε τρία κομμάτια με ηλεκτρικό ήχο και οι «καθαροί» της φολκ μουσικής τον αποκάλεσαν προδότη και ξεπουλημένο.
Για την ιστορία, ο Ντίλαν είχε ξεχάσει τη Fender Stratocaster στο ιδιωτικό αεροπλάνο με το οποίο επέστρεφε από συναυλία της περιοδείας του. Ο πιλότος επιχείρησε να την επιστρέψει, αλλά οι υπεύθυνοι επικοινωνίας του Ντίλαν δεν του απάντησαν ποτέ. Ετσι η κιθάρα έμεινε στην οικογένειά του.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από