Η απροσδόκητη εκλογική επίδοση ενός νέου πολιτικού κόμματος κατά τη διαφθοράς στην Ινδία, είχε ως αποτέλεσμα την ταπεινωτική ήττα του κυβερνώντος Κόμματος του Κογκρέσου -λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών βουλευτικών εκλογών- στις τοπικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή στο Νέο Δελχί.

Το Κόμμα του Κογκρέσου, που ίδρυσε και διοικεί η οικογένεια Γκάντι και βρίσκεται στην εξουσία από το 2004, έχασε την πλειοψηφία στα τοπικά κοινοβούλια τεσσάρων κρατιδίων όπου διεξήχθησαν εκλογές τις τελευταίες εβδομάδες, περιλαμβανομένου και του κοινοβουλίου του Νέου Δελχί.

Το κυβερνών Κόμμα του Κογκρέσου έχει να αντιμετωπίσει έναν καλπάζοντα πληθωρισμό, την επιβράδυνση της οικονομίας, πληθώρα σκανδάλων διαφθοράς και τις αμφιβολίες για το αν οι απόγονοι της δυναστείας Γκάντι-Νεχρού είναι σε θέση να κρατήσουν τη σκυτάλη.

«Θα ήθελα να συγχαρώ τους πολίτες του Νέου Δελχί που έθεσαν τις βάσεις για ένα έντιμο πολιτικό κίνημα», δήλωσε ο ηγέτης του Κόμματος Ααμ Αάντμι ( Κόμμα του Απλού Ανθρώπου), ο πρώην εφοριακός Αρβιντ Κεζριουάλ, ο οποίος εκθρόνισε την εδώ και 15 χρόνια πρωθυπουργό της ινδικής πρωτεύουσας Σεϊλά Ντίκσιτ.

Το Κόμμα του Απλού Ανθρώπου, το οποίο ιδρύθηκε μόλις εδώ και έναν χρόνο, «δεν θα περιορισθεί στο Νέο Δελχί, αλλά θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα και θα θριαμβεύσει επί της διαφθοράς και του πληθωρισμού», είπε.

Εμφανώς σοκαρισμένη η Σεϊλά Ντίκσιτ παραδέχθηκε την ήττα της και δήλωσε ότι το κόμμα της «θα αναλύσει τι δεν πήγε καλά». «Δεν μπορώ παρά να διαπιστώσω ότι οι κάτοικοι του Δελχί πήραν μία απόφαση, την οποία και σεβόμαστε», πρόσθεσε.

Το Κόμμα του Απλού Ανθρώπου, το οποίο εκμεταλλεύθηκε τη δυσαρέσκεια απέναντι στην εκτεταμένη διαφθορά υπό την πρωθυπουργία του Μανμοχάν Σινγκ, κατόρθωσε επίσης να εμποδίσει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Μπαρατίγια Τζανάτα, να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο του Νέου Δελχί.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα έλαβε 31 από τις 70 έδρες, το Ααμ Αάντμι ήλθε δεύτερο με 28 έδρες και το Κόμμα του Κογκρέσου βρέθηκε στην τρίτη θέση με 8 έδρες, έναντι 43 στην απερχόμενη (τοπική) Βουλή.

Το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα εξασφάλισε συντριπτική νίκη στα κρατίδια του Ρατζαστάν και του Μάντια Πραντές και επικράτησε βραχεία κεφαλή του κόμματος του Κογκρέσου στο Τσατισγκάρχ.

Το Κόμμα του Απλού Ανθρώπου παρουσίασε υποψήφιους μόνο στο Νέο Δελχί, αλλά είναι βέβαιο ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα το ωθήσει σε εθνικής εμβέλειας προεκλογική εκστρατεία εν όψει των βουλευτικών που θα διεξαχθούν τον Μάιο στην μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο.

«Κατορθώσαμε να αλλάξουμε τον πολιτικό λόγο κατά τις εκλογές αυτές», δήλωσε ένα από τα στελέχη του κόμματος, οι υποστηρικτές του οποίου πανηγύρισαν κρατώντας σκούπες στα χέρια, σύμβολο της επιθυμίας τους για νοικοκύρεμα της πολιτικής.

Ο Ραούλ Γκάντι, γιος και εγγονός τριών πρωθυπουργών, ο οποίος αναμένεται να ηγηθεί τους Κόμματος του Κογκρέσου στην προσεχή προεκλογική εκστρατεία για τις εθνικές εκλογές, δήλωσε ότι το κόμμα του κατανοεί την οργή των ψηφοφόρων και ότι η επίδοση του Κόμματος Ααμ Αάντμι θα τού χρησιμεύσει ως μάθημα.

«Είναι χρέος μας να σάς ακούμε. Ακούσαμε τι είπατε», είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από