Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων τη Δευτέρα, καθώς -όπως λένε πολιτικοί παρατηρητές- οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν σχετικά με τις συνομιλίες για το Κυπριακό, το οποίο η ελληνική πλευρά θεωρεί ως προϋπόθεση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Τουρκοκυπριακές πηγές υποστηρίζουν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στο 95% του κοινού ανακοινωθέντος και ότι είναι δυνατό να γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις πριν από την αναμενόμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην κατεχόμενη Κύπρο στις 14 Δεκεμβρίου, μια μέρα μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Επίσης δεν αποκλείουν νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και επισκέψεις των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ στην ‘Αγκυρα και την Αθήνα, αντιστοίχως, πριν από τα Χριστούγεννα.

Σημειώνεται ότι ο σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ αναμένεται να επανέλθει στην Κύπρο, για έναν νέο γύρο προσπαθειών για κοινό ανακοινωθέν, το οποίο να καταγράφει τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού.